Blogg

 2019

Lång paus i bloggen så jag antar att mina läsare har gett upp.

Vi hade planer på att starta turridning i liten skala förra våren men det stupade tyvärr på att markägaren - det stora godset som har all mark runtomkring - inte gav tillstånd.

Kort sammanfattning av  2018:

Jag fick hämta mitt pris för 1000 tävlingskilometer på Distansgalan i februari

Qaisa fick ett fint stoföl i början av juni. Tyvärr blev hon sjuk efter ca en vecka - infektion i hasen. Troligen "fölsjuka" eller sticksår. Trots två operationer på Helsingborgs djursjukhus då man spolade de angripna senskidorna och intensiv antibiotikabehandling blev hon sjuk igen och då en tredje operation hade för dålig prognos fick hon somna in. Fruktansvärt tråkigt.

Cajun startade Övedsritten med Maja men fick tyvärr utgå efter första sträckan med hälta höger fram. Eftersom den återkommer och vi inte hittar någon anledning beslöt vi att sätta punkt för hans tävlingskarriär i distansritt. Han har tävlat distans från han var fem år och nu var han sexton. Han var snart återställd och fungerar fint att rida ut hemma och träna dressyr.

Qnatte fick lite försenad start - återkommande vårhostan. Han och Puyruvat gick en Clear Round i slutet av maj med Ebba och Maja. 

Nästa tävling blev Nordiskt Baltiskt Mästerskap i Finland där han ingick i svenska ungdomslandslaget med Ebba som ryttare. De tog lagsilver.

Start på YR-SM, men det tog slut efter tio och en halv mil då han var halt vid reinspektion. Visade sig sedan vara en inflammation i strålbensbursan. Troligen ett stentramp.

Marron gick en 50 kilometers tävling på Göingeritten och sedan 80 kilometer i Köpenhamn.

För att Ebba skulle komma upp i 1000 tävlingskilometer åkte vi till Fyn där han gick en 40 km tävling i bra tempo. Säsongen avsslutades på Rökulla där Lovisa red 50 km. Ammade före start , i paus och efter målgång. Nu hade Lovisa nått 2000 tävlingskilometer.

Clear Round i maj blev tyvärr Pyruvats enda start, han lyckades skada sig i hagen flera gånger vilket resulterade i tre avbokade tävlingar. Sista gången var det en ful sårskada så han fick åka hem till Småland för rehabilitering i hagen.

Ebba red sedan 120 km i Danmark på lånad norsk häst.

 

Nu laddar vi för ny säsong.

Ebba har redan ridit 80 km Internationell ritt i Rättvik i januari. Strålande sol, 10-18 minusgrader och snö. Härlig upplevelse!

 

 

 

 

31 december

Årets sista dag fick Lovisa en flicka! Barnbarn nummer tolv och nu är det sex pojkar och sex flickor.

Hon ser fram mot att komma upp på hästryggen igen även om det får dröja lite ännu.

Året har varit riktigt roligt då det gäller hästar och tävlingsresultat, nu ser vi fram mot 2018.

Qaisa är fortfarande dräktig, halvvägs nu men det syns knappast och hon rids mycket för att inte tappa muskler. Planen är att hon ska igång igen och tävla sedan. Ebba rider mycket dressyr på henne, även för instruktör, för att hon ska kunna bära upp sig bättre och inte bli framtung.

Cajun är fin nu och fungerar bäst om han rids varje dag. Första delmålet är att Maja ska rida clear round på Övedsritten med honom.

Marron är igång igen och han tränas både i hoppning och dressyr. Har riktigt bra hoppteknik men tar i för mycket så han får öva att anpassa språnget efter hinderstorlek.

Qnatte har fått vila helt några veckor och vi tog av skorna. Det var mindre lyckat eftersom det blöta vädret gjort att hovarna blivi påverkade och han har blivit mycket ömfotad (även med boots). Han ska få skor efter helgen så hoppas vi att det blir bättre.

Det är milt, blött och geggigt och vi ser fram mot lite mera vinter.

 

6 november

Säsongavslut för Pyruvat

Vi åkte till Danmark igen och red Halloweenritt på Kronborg. Det var stormvarning så det fick bli färja denna gång, tävlingsplatsen var strax utanför Helsingör så det  fungerade bra.

Nu hade han skor runt om! Han var jättefin, gick 60 km i 15 km/h och de tog tredje placering. Han hade 47 i puls då vi tog av sadeln och 40 på slutbesiktning hos veterinär. Inga anmärkningar alls. De red själva större delen av tiden då han blev het i klungan ( som dessutom gick snabbt i början). Fina vägar i bokskogen så det blev mycket lugn galopp.

Ebba har nu elva godkända ritter denna säsong (100%) över 600 tävlingskilometer!

Senare i veckan fick han åka hem till Erika för vintern. Räknar med att han får komma tillbaka till våren, så fort de kan vara ute dygnet runt. Har inte någon box åt honom. Han har utvecklats mycket, har gått med på dressyrträningar också och fått vänja sig vid tränsbett. Han var riden helt och hållet bettlöst tills nu, fungerar bra på hackamore under distansritt men  det ingår kanske i utbildningen för en ridhäst att kunna gå på bett!

Ebba vann massage för häst och ryttare vid Dackeritten så den utnyttjade vi, Pyruvat och Ebba blev väl genomgångna då vi var i Småland.

Vi har också varit på clinic med Anklams DRS - Ridsport - IdrottOnline Klubb Sveriges landslagsledare Leonard Liesens från Belgien, Flyinge 21-22 oktober. Spännande upplevelse för både Ebba och Qnatte. Dressyr i ridhus på lördagen i grupper på fem ekipage och galopparbete på galoppbanan på söndagen, 40 min galopp utan avbrott ( förutom att byta galopp).

Övning att visa häst flera gånger och så mycket teori och god mat.

Leonard förespråkade mycket arbete i backar i skritt. Helst 1000 m sträcka med lutning på minst 10%. Hästen ska gå i låg form för att få under bakbenen. Vi har bra förutsättningar för detta i Fyledalen. Vi har kört intervallträning också för att snabbt komma upp i maxpuls. Det förkastade han däremot!

Qnatte fick mycket beröm för sin galopp. Han är jobbig att visa i trav, vilket vi är medvetna om. Vi måste hitta knep att motivera honom, det är ju en viktig del av tävlingssituationen. Han har också blivit jobbig att rida i grupp. Han har alltid tyckt illa att hästar kommer bakifrån men nu sparkar han mot dem.

Han är mycket speciell den där hästen men har visat att  han har stor kapacitet om bara motivationen finns.Vi fick order att träna mycket mera, men nu ska han få lite vintervila, ska gå en dressyrtävling om två veckor sen blir det hel vila tills jullovet.

Cajun rids regelbundet nu. Mest skritt men lite trav. Han har varit med på dressyrträning de två senaste veckorna. Han känns fin, har blivit rund igen förstås då han inte tränats. Blir svullen i höger fram om han står inne på natten men det går snabbt ner då han släppts ut.

Hästarna går ute fortfarande, gräset växer i Skåne som fortfarande har meterologisk sommar ! De får lite hösilage på morgnarna.

 

 

15 oktober

Unghästfinalen med Marron

Marron var riktigt fin. Högsta poäng och strålande vitsord från veterinären:

'”Unghäst med imponerande pulsbild och rakt igenom anmärkningsfri i samtliga grindar. Fysiken lovar gott inför sexårssäsongen”.

Han har god framåtbjudning och var pigg hela vägen utan att vara het. Ebba red honom jättefint.

Övernattning före och efter hos Irene där han är uppfödd. Han reser bra, lite ovillig att gå i transporten då han ska åka ensam, men det är inga större problem bara man inte börjar stressa.

 

Vi har också testat att tävla dressyr.

Ebba och Qnatte fick 64,8%, LB 2. Debut för båda så det var riktigt bra.

Maja red också men fick avdrag för fel väg så det blev 58%.

Marron busade lite med Ebba ock det blev 55%. Bra träning ändå.

 

 

 

11 september

Ebba och Pyruvat godkända på Hedelandsritten!

Det blev struligare än vi tänkt oss. Pyruvat har haft skor fram och easy-boots bak, de har suttit hur bra som helst, inte tappat en boot sen i april då han kom hit. Nu var det blött och lerigt och bootsen flög av hela tiden. Ebba fick vända och leta och hoppa av och sätta på boots MÅNGA gånger. Vi fick till och med tillbaka en boot som låg kvar på banan och räddades av en annan ryttare! Ritten blev över 50 km men de var godkända och hästen fick mycket beröm av veterinären på slutbesiktningen ( bl.a 44 i puls!)

 8 september

CEI 1*, 80km på Simlångsritten i strålande solsken.

Ebba och Qnatte tvåa efter upplopps-strid som de vann med minsta möjliga marginal. Vi som stod bredvid kunde inte se vem som var först över mål-linjen. Qnatte ville inte gå ifrån förrän det var 6 km kvar, då tyckte ha det var dags att skynda lite mot mål. Ett ekipage till hängde på. De låg då ca 15 minuter efter danska ekipaget som varit i ledning hela dagen, detta avstånd krympte till 3 minuter vid målgång.

Ebba lyckades nå sitt mål att hinna noviskvala och genomföra första "stjärnritten" denna säsong. Bra jobbat!!

I morgon ska vi åka till Danmark med Pyruvat för att rida 46 km på Hedelandsritten. Det ser ut att bli blött men det är bara att gilla läget.

31 augusti

Marron klar för unghästfinal !

Ebba red honom på Billingeritten. De höll en hastighet på 12.6 km/h båda slingorna, bra övning för unghästfinalen som helst ska gå i det tempot. Han gick snabbt ner i puls, lite ovillig att trava upp efter första slingan med det visade sig att han var väldigt kissnödig, bättre på slutbesiktningen.

Han fick öva både att gå ifrån andra ekipage och att det kom hästar bakifrån och gick förbi. Dessutom lång resa utan hästsällskap och övernattning i nytt stall.

Vi fick boxplats och övernattning hos Cajuns förra ägare vilket vi tackar för.

Cajun skulle varit med men blev sjuk. Våldsam allergisk reaktion som började med fångsymptom och sedan svullnader över hela kroppen som vätskade. Fick dropp två gånger, ingen leverpåverkan och nu har vi också konstaterat att hovbenen ser bra ut. Fortfarande liten hälta på ett framben men nu ska han få på skor igen.

Vi vet inte vad han reagerat på men han gick med shettisen i en väl nedbetad hage (för att inte lägga på sig mera) och där fanns en del växter som de inte åt i vanliga fall men åt då det var ont om gräs. Misstänker spansk körvel men det är inte lätt att veta. Man kan råka ut för mycket med dessa hästar.

Qaisa nu dräktig, kollade senast på dygn 47 så nu håller vi bara tummarna att det går bra hela vägen.

Vår lilla Rödluvan har fått sex kattungar. De är nu tre veckor och börjar bli väldigt söta. Två "röda" killar och sedan "sköldpaddsfärgade" honor med stor variation i färgen.

 

20 juli

Ebba och Qnatte silver på DM och Dackeritten och Best Condition

Duktiga Ebba lotsade Qnatte till en andra plats på 80 km på Dackeritten. Hastighet 14 km/h, sista slingan i över 18 km/h då de jagade Alli och det danska ekipage som legat i täten störe delen av ritten. Alli och Qnatte kom ifatt efter halva sista slingan men då Qnatte valde att dricka en halv spann vatten vid sista mötet blev han lite efter, var ifatt men valde att inte försöka gå om i det ojämna partiet före målgång.

Ekipaget fick sedan också Best Condition. Härligt. Vilken revansch efter alla bakslag. Nu kan vi hoppas att han fortsätter att prestera. Dressyrträningen gör också stor skillnad i hur han bär sig. Vi har också övat träbroar ! Han är ju synnerligen orädd men har tyckt att just träbroar är läskiga så först var vi i Flyinge för ett par veckor sedan och övade sen red Ebba träbroarna på första slingar eftermiddag före tävlingen, varje bro minst fyra gånger tills han travade över!

Vi bodde över hos Erika och fick träffa lilla nya barnbarnet igen.

Ebba genomförde också 80 km på Köpenhamnsriten med Trostan och nu är både Ebba och Qnatte noviskvalade.

Simlångsritten nästa, första FEI-ritten.

 

24 juni.

Vi har tävlat mera!

Qnatte kom äntligen till start på Kronborgsridtet utanför Helsingör. Ebba red 50 km tävling och de blev placerade, 3:e plats med en hastighet på 14,1 km/h. Hon red också Göingeritten med Trostan ( duktig islandshäst) 50 km tävling så nu är hon redo för 80km!

Vi var sedan på Hippoaden i Knutenborg där Siska äntligen fick debutera. Hon red Cajun 40 km i 10,8 km/h.  Tyvärr blev vi tvungna att stryka Marron eftersom han fått ett aktivt överben. Han hade fått en sårskada som vi i princip fått att läka men sen blev det ett överben också. Troligen en sparkskada. Nu får han en månad ledighet, det var planerat redan tidigare även om vi hoppats han skulle varit kvalificerad till unghästfinalen först. Det finns tid i augusti-september.

 

14 maj

1000 godkända tävlingskilometer

Äntligen har jag nått detta mål. Godkänd med Cajun på Öresundsritten i går i strålande solsken. Samtidigt gjorde Marron sin första start med Ebba som ryttare.

Båda hästarna var fina hela vägen. Vi red lugnt och på ca 9,5 km/h helt enligt planen.

Detta blev årets första ritt. Har fått avboka Qnatte ett par gånger på grund av envis vårförkylning. Han är nu bra igen efter antibiotika-behandling så nu kan han snart tävla.

Vi hämtade hit Pyruvat från Småland före påsk och han är igång med träning. Erika har viktigare saker på gång än att träna häst och en pigg sju-åring ska ju ridas!

Vi har tagit beslutet att betäcka Qaisa i år, det är nu åtta år sen hon hade föl och nu har vi ju ändå fyra hästar att tävla. Inväntar nästa brunst för att seminera med FLM Verdi.

Vi fortsätter med dressyrträning och både hästar och ryttare gör framsteg. Det är riktigt roligt!

 

 

5 mars

Nu väntar vi på våren. Geggigt och lerigt i hagarna nu men mjuka och fina vägar. Hästarna tränar på.

Vi har regelbundna dressyrlektioner för hästar och ryttare. Har hittat en jättebra tränare och vi gör framsteg. Qnatte visade sig ha talang för denna gren så där finns potential om han inte vill springa långt och fort. Han är med på hoppträning också. Hoppas det ska hjälpa till att få honom mera diciplinerad och lyssna på ryttaren. Han vill gärna bestämma själv!

Ebba är fantastisk att åka hit och träna hästar flera gånger i veckan. Hon har ridit 10-15 timmar de senaste veckorna. Rider Qaisa långa galopp-pass nu.

Marron rids också längre pass, blev lite busig i galoppen då han var med de andra. Fungerar bra att galoppera honom ute då han är själv. Hopptränas varje vecka.

Jag har kommit igång mera med Cajun, långa skrittpass och dressyr. Han var väldig laddad då han vilat, speciellt på hemväg men nu kan han skritta lugnt.

Lilla shettisen Marion vill helst ta maten från Marron och när den tar slut i hagen rymmer hon till höbalen bakom stallet. Har fyra elband i grindhålet nu och hoppas hon ska stanna!

31 december

Dags att summera året, inte heller detta år blev som vi tänkt.

Qaisa gjorde en bra ritt men vi konstaterade att hon tyvärr inte var helt ok efteråt så det blev inget lag-SM. Nu är hon fin och vi tränar på.

Qnatte ville inte alls på Dackeritten så Lovisa fick bryta efter första slingan. Jag hade känt på mig att vi inte hittat verkliga anledningen till de problem vi haft med honom vid vinterns genomgång och behandling men då veterinären säger att det är ok och bara att träna på så hoppas man ju på det.

Nu åkte jag till vet.Spångfors som jag har god erfarenhet av sen tidigare och då visade det sig att Qnatte hade inflammation i höftled och knä höger bak, han hade sedan dragit på sig en kotledsinflammation höger fram och den gjorde säkert att han inte ville gå längre. Inflammationer så högt upp är extremt svåra att hitta då det ofta inte ger synbar hälta och inte visar sig på böjprov. Nu diagnosticerades de med hjälp av rörelse på löpband och ultraljud. Tyvärr vill inte försäkringsbolag ersätta denna form av diagnos och behandling vilket gör att det blir kostsamt.

Han genomförde i alla fall två 50 km och en 80 km tävlig med godkänt resultat och inga veterinära anmärkningar trots inflammationer höger bak ( vilka han säkert haft länge ).

Han tränar också på nu.

Marron är vår blivande stjärna. Han rids både i skogen och på ridbanan. Vi har hjälp av duktig unghästutbildare som rider honom regelbundet och även hoppar honom. Planen är en pay and jump till våren och så debut på distansbanan. Hoppas på unghästfinal denna gång. Tredje gången gillt!

Cajun blev tyvärr inte godkänd vid slutbesiktningen på Dackeritten. Jag red sedan Kronborgs Halloweenridt, 57 km med honom. Jag fick jättestora problem med mitt vänsterben som inte ville fungera ( nerv i kläm?) men vi tog oss i mål till slut. Fantastisk häst, vi galopperade och skrittade nästan tre mil själva. 

Både jag och Lovisa hade hoppats passera "pokalgränserna" men jag kom till 962 km och Lovisa till 1993 km.

Vi tar nya tag under 2017 !

Vi har hittat en duktig dressyrtränare och rider nu hästarna regelbundet för henne. Hon tycker Qnatte har goda förutsättningar att bli en bra dressyrhäst. Vårt mål är framför allt att hästarna ska bära upp sig och bli mjuka och lydiga.

"Svarta katten" blev blind, först på ena ögat i somras men sedan på det andra också och då fick han somna in. Han blev 12,5 år och var en mycket tillgiven katt som tog hand om nya "småkatter" och var kompis med hunden.

Lilly försvann spårlöst i början av september och då hon varit borta en månad skaffade jag en ny kattunge. Lilla Rödluvan är en mycket pigg och social katt. En dag dök Lilly upp igen så nu har vi två "röda" honkatter. Rödluvan är fortfarande mest innekatt, hon är 6 mån nu, medan Lilly sköter om omgivningarna runt husen och bor mest på höloftet.

Våra duktiga medryttare har fortsatt rida. Ebba åker från Malmö flera dagar i veckan, Maja har varit  mycket flitig i höst men nu har hon åkt på långresa och kommer tillbaka i maj.

Jag letar fler medryttare, fyra hästar ska tränas och Lovisa har ganska fullt upp med studierna. Jag sköter markarbetet, organiserar träningarna och kör hästtransporten men känner att jag inte har kapaciteten att träna riktigt som förut. Framför allt blivit mycket försiktigare efter olyckorna. Ska försöka "komma igen".

Nu hoppas vi på ett framgångsrikt 2017.

 

 

 

30 juli

Nu händer det roliga saker

Ny häst i stallet!

Fått möjlighet att köpa fina Cajun, skimmelvalack ( vit) 14 år e. Gomir ue Dybbuc. Samma pappa som Pylh och morfar var en fantastisk distanshäst aktiv på hög nivå under många år, över 3500 godkända tävlingskilometer.

Cajun har gått 1000 km, bl.a. SM-brons med YR-ryttare. Han är just över ponnymått och just nu mycket rund men i god grundkondition. Har haft honom två veckor och anmält mig till Dackeritten, CR 46km. Ska rida med Ebba som ska debutera med Wahjee. En utmaning för mig och mitt ben !

Vi var på Laxåritten och Lovisa red Qaisa 80 km i 30 graders värme. De ledde i stort sett hela tävlingen med blev omridna av en annan ryttare vid sista groomstopp då Qaisa behövde dricka ordentligt. Hann sedan inte riktigt ifatt men vann spurten om andra plats. De tre första ekipagen var i mål inom 15 s. Hon är en rikigt kämpe, Qaisa.

Det var fullt upp att vara groomar, det blev inte tid med varken kaffe eller att bre några mackor under tiden!

Vi bodde i campingstuga vid en sjö och fick ett härligt dopp efter tävlingsdagen och kunde sedan äta gott i Askersund på kvällen.

Det var två långa varma resdagar, men det var det värt!

Nu laddar vi för Dackeritten, ska försöka organisera så vi har två ekipage. Lovisa ska rida Qnatte 80 km och jag 46km CR.

 

 

9 juli

Livet går vidare

Qnatte var godkänd på Karlshamnsritten också och Lovisa tyckte det var dags för 8 mil nu. En kompis lovade att rida med som sällskap i "Qnatte-tempo" och vi åkte till Köpenhamn förra lördagen.

4 mil i regn och leriga stigar som ibland nådde knäna på hästarna gjorde att det blev en lång dag. Qnatte var godkänd med mycket beröm från veterinärerna och gick i mål en halv hästlängd efter segraren. Vid best condition uttagningen ett par timmar senare hade han tyvärr hunnit stelna till lite och tyckte det var onödigt att trava runt på en volt.

Han har varit mindre stel efter denna tävling och nu laddar vi för ny åttaamil på Dackeritten. Qaisa är nu anmäld till Laxåritten de 23 juli åtta mil.

 

27 juni

R.I.P Pylh

Min vita sagohäst är borta.  Fick somna in med huvudet i Lovisas knä i dag.

Kronisk hälta, sammanväxningar i kotsenskidan. Inget att göra.

Jag hade hoppas att han och jag skulle fått många år tillsammans.

Han blev ingen tävlings-stjärna, mycket småkrämpor och egenheter av olika slag, men han var en alldeles speciell personlighet. Han har  hjälpt till att rehabilitera flera personer efter svåra sjukdomar och skador.

Jättesnäll att rida, vem som helst som kunde styra en häst kunde rida ut med honom.

Härlig läromästare och trevlig att rida dressyr på.

Jag vet att detta tillhör villkoren då man har djur men det var alldeles för tidigt med Pylh.

 

18 maj

Länge sen sist.

Tappade inspirationen då det mest blev problem med hästar.

Pylh drog upp sin gamla skada vänster bak och då han efter några veckor var ohalt och släpptes utanför sjukhagen drog han upp den igen. Efter tredje gången har han nu stått på boxvila / sjukhage i sex veckor och vi ska kolla senan då den inflammerade senskidan verkar börjar bli bra. Skrittas vid hand 2*10 min per dag.

Qaisa var inte helt ok och har fått vänta lite med årets tävlingsdebut men nu är hon på gång igen. Man måste ju vara "supernoga" då hon ska tävla på hög nivå.

Qnatte får dressyrträning av unghästutbildare varje vecka och sedan rids han hemma i skog och på ridbana. Gick 50 km tävling med Lovisa på Göingeritten i bra tempo. Vi fortsätter på den nivån tills han förstår vad det hela går ut på. Vill gärna ha sällskap för att bjuda på. Han är mycket bekväm av sig.

Marron fortsätter utvecklas. Går nu med på skogsturer. Gillar inte kor och trafik så det är bara att träna på. Vanliga personbilar är inget problem längre om han möter dem och chaufförerna tar det lugnt. Han har breddat ur Big Horn sadeln, kan ha Qaisas sadel men vi vill kunna rida båda samtidigt så vi letar efter alternativ. Han kommer ju att ändras mycket ännu.

Jag fortsätter att  träna upp musklerna i mitt ben, sjukgymnastik två gånger i veckan.

Lilla katten Lilly är mest utekatt nu. Superaktiv och lever farligt då vi bor nära vägen men har klarat sig än så länge. Kommer som ett skott då vi skakar med matburken ( plåtburk), lättare att kalla in än hunden!

 

7 februari

Stalledräng igen

Nu kan jag i alla fall sköta stallet, mocka, fixa hö och vatten. Behöver hjälp att tömma skottkärran fortfarande.

Gipset togs bort strax före nyår, har ortos fortfarande men håller på att träna upp rörligheten i knäleden. Kämpar med sista biten upp till 90 grader just nu med målsättning att komma upp på träningscykel hos sjukgymnasten. Går dit två gånger i veckan.

Vi har en ny liten kattfröken. Mycket lik den röda katten. Hon heter Lilly och är nu 6 månader. Har varit ute för första gången i dag. De måste ju vara inne några veckor för att veta var de hör hemma. Den gamla svarta katten har tagit väl hand om henne med mycket lek och gos.

Vi var på Flyinge och demonstrerade distansritt för ett par veckor sedan. Ebba fick rida Pylh och Lovisa och Viktor var medhjälpare. Vi var sex ekipage och det var ett event som Skånes Ridsportförbund arrangerade " distriktsungdomsdag" med mycket åskådare i det stora ridhuset.

Förra helgen var det distansgala. Jag fick ta mot 1000km pokalen för Qaisa. Bra program och trevligt att träffa folk.

Hästträningen får skötas utan mig. Qaisa börjar komma igång med tuffare pass. Vi har barmark igen efter ett par veckor med riktig vinter.

Lovisa och Ebba jobbar med Marron, han har haft ett par pass med lite protester och bus men det är bara att jobba på. Båda flickorna har mycket tålamod, Ebba är säker i sadeln.

Qnatte blev friskförklarad före nyår och är igångsatt. Vi tar hjälp av unghästutbildare för att komma vidare med hans utbildning. Han är lite bekväm och vill helst bestämma själv. Tappar fortfarande bakbenen lite i avsaktningar så han behöver blir starkare där. Ska kolla honom en gång till i veckan.

Pylh rids då någon har lite extra tid just nu. Hålls igång men det vore önskvärt med mera träning. Jag önskar förstås att kunna rida honom men det är bara att gilla läget just nu. Det kommer.

Nu sticker vårblommorna i rabtterna så vi ser framåt.

 

19 december

Mera skador

Den här gången var det jag som råkade illa ut igen. En överladdad Qnatte som står på boxvila blev alltmer jobbig att promenera och en dag for han iväg då vi var på hemväg på vår skrittpromenad. Jag lyckades inte hålla mot (hade ändå repgrinmma och långt grimskaft) utan hamnade bakom honom och han sparkade bakut och drog hemåt i full galopp.Säkert inte illa menat.  Jag träffades av sparken på utsidan av mitt högerlår. Benet är ju fortfarande armerat eftersom de inte haft tid att ta bort metallplatta och skruvar, och det var nog tur. Kunde inte stödja på benet men på sjukhuset konstaterades att det inte var någon fraktur. Såret syddes ihop och jag fick vara kvar över natten eftersom man var rädd att svullnaden skulle ge problem med blodcirkulationen i benet. Då jag skulle hem och talade om att jag inte kunde gå för att knäet vek sig konstaterades att ledbandet på insidan av knät var av!!

Nu är det opererat och jag har hela benet i gips fram till nyår och kommer sedan att ha ortos i månader! Allvarlig senskada med andra ord. Jag som skulle träna hästar inför säsongen!

Qnatte har fått två behandlingar av equiterapeut på remiss från behandlande veterinär och var mycket bättre på återbesök men fortfarande inte ohalt . Nu har han fått lite större hage och träningen få bli tömkörning på ridbana av Lovisa. Det tycker är tråkigt så då sköter han sig bättre.

Marron har fått mugg som är envist att bli av med men han får "proffs-behandling" så nu hoppas vi det ska ge sig.

Vår fina röda katt blev sjuk och nu finns han inte mer. Han var en jättefin stallkatt som inte ville vara inomhus men höll efter smågangare i omgivningarna och var alltid med då vi höll på med hästarna i stallet eller utanför.

 

22 novemberg

Pensionär på riktigt

Fick fira med alla barn med respektive och barnbarn. Roligt att lyckas samla alla. Jag fick en elcykel så nu ska jag kunna cykla i backarna för att träna upp mitt ben.

Det är ju ingen större skillnad att fylla pensionär när man redan inrättat livet efter det. Insett att man inte är lika effektiv när man har mera tid. Jag var ju klar med stallet kl. 6 på morgonen då jag skulle åka med bussen halv sju, nu går jag där och "skrotar" halva förmiddagen.

På hästfronten har vi lite bekymmer med Qnatte. Han är seg och ovillig på ridbana, vill inte ta i med bakbenen i trav och bråkade med hovslagaren då han skulle skos bak. Ville inte alls vara med om hoppträning. Då vi inte kunde se någon hälta tänkte jag att han kanske var halt på två ben.Han ville inte gå med på att göra böjprov bak här hemma och vi beslöt att åka på klinik. Diffus hälta bak, troligen på båda benen. Jag har ju inte röntgat bakknän och det var ett par oroliga veckor tills vi fick bekräftat att det var inget på röntgen varken i bakknän eller hasor.Däremot han behandlad i båda haslederna nu. Ska ha sjukhage och skrittas 45 min per dag i tre veckor sen återbesök. Vererinären var inte säker att hon hittat allt men menade att vi måste börja där och se om det kommer fram mera sen när dessa leder är åtgärdade.Bara att hålla tummarna att det blir bra snart.

Var i Växjö på "medaljfest". Tradition i Växjö Distansryttarsällskap. Prisutdelningar av olika slag. Jag vann hinknissarnas kilometerliga , har varit medhjälpare på  753 km tävlingar i år. Nästa år hoppas jag få rida några tävlingar med. Väntar på att operera bort "järnskrotet" i mitt ben men det är långa köer för operation. Är väl inte högprioriterat heller.

I kväll har vintern kommit till Skåne. Försökte fixa termokaren till hästhagarna i snöblask och storm, det ska frysa riktigt i natt.

8 november

Höst i Skåne

Ja hösten här är fortfarande förlängd sommar. Nästan 15 grader varmt i flera dagar. Plockar in blommande dahlior från trädgården (fortfarande inte frost.) Idag plockade jag ett par liter björnbär och hallon till tårta!

Hästarna fortfarande ute. Var inne första natten i natt eftersom det var stormvarning men i kväll fick de sitt hö ute igen.

Två av våra medryttare red Prova På Ritt i Snogeholm förra lördagen på Pylh och Qnatte. Det gick fint, 8+8 km ca 11,5 km/h. De var mycket nöjda och fick fina diplom och rosetter. Båda vill gärna fortsätta med Clera Round så vi hoppas att hästarna "räcker till" för det också nästa säsong.

Inridning av Marron går framåt. I går skrittade och travade Lovisa honom runt hela ridbanan. Han var avslappnad och båda såg mycket nöjda ut!

 

23 oktober

Fontainebleu !!

Jag har varit på distansäventyr. Bra att vara pensionär ! Blev erbjuden att vara med som chaufför ( har extra bokstav i mitt körkort) och medhjälpare. Fick köra automatväxlad Landrover genom Europa ( insåg att jag gjorde ett misstag då jag valde Subaru med manuell växellåda).

Hade tyvärr tagit med för lite varma kläder, det snöade då vi åkte söderut från Achen där vi övernattat på väg ner. Som tur var hade jag bra med regnkläder och många lager under hjälpte till att hålla mig varm.

Fantastisk anläggning där nere. 230 fasta boxar, stor hårdgjord snabb-groom med 8 stora vattenkar som fylldes på automastiskt. Hårdgjorda spolplatser utanför stallarna.

Vi bodde inne i Fontainebleu. Granne med det fantastiska slottet. Insåg att fransmännen är fräcka då det gäller att parkera!

Vädret blev lite bättre till lördagen då vår 120 km klass skulle gå. Vi lyckades med de flesta groom-platserna och dagen flöt på bra. Hästen var jättefin och blev godkänd i mål, näst sist i ett temmpo som troligen räckt ganska långt för placering i Sverige. 60 startande i klassen. 120km Young Rider och 90 km både seniorer och Young Riders starade samma dag.

Vi såg fantastikst många fina hästar.

Skönt att vara lyckligt hemma igen. Håller på att måla stallet klart och sen är det trädgårdsjobb som gäller. Hästarna hålls igång med lugna ridturer.

 

 

2 oktober

Det blir sällan som man tänkt sig

Ingen unghästfinal i år heller. Hoppades åka med Pyruvat men Erika blev sjuk efter semesterresan och då hon fortfarande låg i feber då anmälan skulle göras definitiv valde hon att avanmäla. För långt att åka om man inte vet om man orkar genomföra!

Vi hade en härlig helg i Småland med Rökulla-ritten. Qaisa var pigg och de var med i täten i två slingor. Sista slingan blev det ett olyckstillbud med medryttare som behövde hjälp så den tog lite längre tid. Allt gick bra och båda ekipagen blev godkända. Lärdom: Rid aldrig i Rökulla-backarna utan brösta!

I kväll har Lovisa travat Marron för första gången och ridit på ridbanan utan att någon höll i linan. Han är lugn och fin.

Hon jobbar också med Qnatte, försöker börja hoppa honom med blandat resultat. Fick ett par bra språng i dag. Försöker framför allt få lite mera tempo i honom.

Två nya ponnier har anlänt till barnbarnen. Tuck och Lady Marion. Äldre helsyskon brunskäck resp. svartskäck så lillebror 1,5 år har svårt att bestämma om det är kor ( mu mormor mu ) eller hästar! De har gått på barn-ridskola och är mycket trevliga. Jag fick använda en dag att dra nya trådar i stängslet och förbättra jordningen för de tänkte återvända hem igen. Fick som tur var syn på dem då de luffade iväg. Typiskt shettisar!! Nu får de stanna, de har rensat hagen på ätbart så nu får jag se till att de får lite hö också.

Vi har haft underbart solskensväder i flera dagar nu. Härligt.

 

13 september

Hedelandsridtet

Nu skulle Qnatte ut igen, underbara Louise hade lovat att rida honom en ritt till. Det bar av till Danmark tidigt i går morse, hämtade upp Louise strax före Öresundsbron.

Tävlingsplatsen hade vi varit på förut, en härlig islandshästanläggning utanför Roskilde. Starter hela dagen, 130 ekipage totalt varav ca 30 i de klasser som vi anser vara distansritt i Sverige, dvs, 46, 58 och 80 km. Övriga klasser var från 7 km ( med barn i "snor" , dvs grimskaft( koppel)) till 23 km.

Qnatte hade 36 i puls i förbesiktning och var jättefin. De fick sällskap med ett annat ekipage från start, han går ju helst i sällskap. Det gick lite för sakta och mest i trav så Louise ville rida lite fortare. Problemet var att Qnatte ville ha sällskap och blir "tjurig" då han ska gå själv på nya vägar, så då stannar han och ryttaren får hoppa av och gå lite sen går det ett tag till. Kom in till första grind och då vi fått av sadel och kollade puls var den ca 45 ! Inne i grind var den 36 !! Alla värden var jättefina och veterinärerna var mycket nöjda. Tempot hade varit strax över 11 km/h.

Louise fortsatte att kämpa och andra slingan var repris av den första. Han gick själv, lyckades tyvärr inte rida ifatt ekipage som låg några minuter före. Louise var övertygad att det gått betydligt snabbare denna gång men alla stopp mellan galoppsträckorna hade dragit ner tempot så det var samma. Trött ryttare som kämpat hårt och ganska oberörd häst hade 40 i puls efter slutbesiktning. Han hade ätit och druckit och var fin. Inga dumheter denna gång för övrigt.

Det blir att träna att rida honom ensam igen, gärna på nya vägar. Vi har ju ridit honom med sällskap senast tiden för säkerhets skull eftersom vi inte riktigt vet vad som hände på Öresundsritten då ryttaren åkte av. Nu gäller det att hitta knep att motivera honom att bjuda framåt. Han är välmusklad och vältränad men har inte insett att det gäller att använda detta för att komma framåt i ett bra tempo.

Han  har mognat mycket sen förra året. Trevligare att ha att göra med, inte så bufflig.

Han är lätt att lasta, åker bra, äter och dricker. Det ska nog bli bra när han fattar vad det hela går ut på, det tog ju ett tag tills Qaisa gjorde det !

 

 

 

31 augusti

Silvermedalj!

Lovisa och Qaisa gjorde en fantastisk ritt på Billingeritten. Det var strålande väder och 25-30 grader varmt.

Lovisa startade i slutet av fältet med planen att succesivt ta sig framåt och då inte behöva lägga så mycket kraft att bromsa en ivrig häst. Hon hade inte ens tänkt på att ta på sig handskar! Vi blev mycket förvånade då vi mötte första gången vid ca 10 km och vårt ekipage låg i täten. Den ursprungliga täten hade tydligen ridit fel och nu var det nästan 20 hästar samtidigt. Det var bara att fortsätta nu gick det ju inte att bromsa sig ur om man ville tävla och tempot var helt OK men Qaisa låg ju på ordentligt. Hon drack nästan en halv spann vid varje möte hela dagen ( och på andra ställen också när hon erbjöds att dricka). Hon tog sig god tid att dricka även om de andra gick iväg så då snabbt ifatt och förbi igen.

De var genom första grind som ekipage nr två, hon pulsde ner bra som vanligt. Sedan var de med i täten hela nästa slinga, som gick i nästan 20 km/h. Hon var lite stressad och ville inte äta, men drack hela tiden. Nu insåg vi att Billingens lag hade så stort försprång att det var läge att rida taktiskt och de två Växjö-ekipagen i tätklungan saktade ner, de låg fyra och femma individuellt och det var god marginal till efterföljande ekipage.

Efter målgång var Qaisa i alla fall hungrig, det var skönt. Hon var mycket fin och såg jättepigg ut vid prisutdelningarna.

I början av veckan före tävlingen kom jag på att jag hade inte börjat servera "saltvatten" i vattenkaret som vi brukar under sommaren ( fysiologisk koksaltlösning, ca 1 dl salt till 10 l vatten). Fyllde på direkt och hon drack bra. Sedan drack hon det hela tävlingen ur våra spannar och det ger en jättebra återhämtning. Inga anmärkningar hos veterinärerna.

Nu förbereder vi fortsatta tävlingar. Pyruvat kom hit i helgen för att  tränas medan Erika ska resa iväg några veckor. Började med tur till Stenby backe, vår häftiga träningsbacke med 60 m stigning på ca en km.

Qnatte ska gå i Danmark 12 september, och så har vi anmält Qaisa till Rökulla 80 km.
Marron har gått med sadel och ryttare i paddocken nu. Det var inga problem.

Jag är "hemarbetande". Utfodrar hästar med hö i hagarna nu, eftersom vi fått alldeles för lite regn för att betena ska räcka till. Nu har det regnat så vi hoppas på mera gräs.

Rensar beten från ogräs. Gräver upp stånds, ( giftig växt som är jättefarlig för hästar) och försöker också bli av med nässlor och skräppor. Gäller att jobba på med spade och trimmer !

Vi har haft tre kullar med sval-ungar i stallet, de har kläckts med ca tre veckors mellanrum och de sista är på väg ut. Har flygövningar på dagarna och sover i stallet på nätterna. Då de är borta kan jag börja sommarstäda och måla i stallet.

 

 

23 juli

Äntligen tävlingsdebut för Lovisa och Qaisa

50 km på Simlångsritten, Halmstad. Ekipaget blev tvåa i klassen, 16 km/h. Lovisa var mycklet nöjd. Det tog lite tid innan Qaisa fattade att hon var på tävling igen. De startade lite onödigt långt efter för att Lovisa inte skulle behöva jobba för att hålla henne. Täten gick mycket snabbt men flera av dem fick inte fortsätta och efter första grind gick de ut på andra plats.

Erika hjälpte till med veterinärbesiktningarna, Lovisa och jag är lite för halta fortfarande då vi ska springa.

Lovisa hade bara vanlig träningsvärk, som man får efter årets första tävling, men inga problem med knät efteråt.

Unghästarna startade på Öresundsritten. Min duktiga medryttare Maja som ridit Qnatte sen i julas skulle få göra distansdebut och rida tillsammans med Erika och Pyruvat. Tyvärr stökade Qnatte då det kom ekipage bakifrån och ryttaren föll av. Erika stannade och inväntade hjälp. Hon kunde fortsätta men hade förlorat ca 1 h och fick rida själv mot klockan över tre mil på årets varmaste dag. Pyruvat var jätteduktig och de klarade det. Nu är han kvalad för unghästfinalen.

Vi har gett upp försöket att få Qnatte klar till unghästfinalen. Han är inte mentalt mogen för det och har inte heller tempot i kroppen ännu. Han får mogna till mera och få mera träning att komma ut bland andra hästar och focusera på det han ska göra.

Nu fick jag dessutom avanmäla honom från Dackeritten eftersom han börjat hosta. Ingen infektion denna gång men efter förra årets envisa och långvariga hosta bestämde vi att behandla med en gång och då går det inte att tävla. Jag tror att det är en reaktion på det torra förvuxna gräset i hagen så jag flyttade honom också till annan hage.

Vi hoppas komma till Danmark med honom i september, Louise har lovat att starta honom igen.

 

 

17 juni

Terminen slut och nu kommer jag bara att jobba hemma och hemifrån.

Vi har varit i Danmark på tävling. Duktiga Louise lotsade Qnatte genom 64 km ( lite längre med felridning) och tre delsträckor. Perfekt förberedelse för 80km. De hade sällskap hela vägen med rutinerat ekipage och Qnatte var pigg och framåt även om det gick i lugnt tempo.  

Har hittat duktig tränare som kommer hit och hjälper oss, i dag har vi haft tre lektionspass ridning och ett tömkörning i vår fina paddock. Träningen ökar på alla hästarna och vi kör galopp i "mördarbacken". Har även en rutinerad distansarab på sommarbete och träning medan ägaren är på långsemester.Mina duktiga medryttare har roligt för han har mycket spring ( skutt) i benen.

Lovisa har börjat träna Marron. Gå över presenning, sadel av och på, hänga på magen över honom, i dag även i några stegs skritt.

 

22 maj

Unghästarna har tävlat !

Qnatte genomförde fem mil på Karlshamnsritten med Louise. Han fick lite för långsamt sällskap och blev lite uttråkad. Han är mycket självständig och brydde sig inte alls om att de andra hästarna försvann då han fick vatten eller behövde justera sadeln. Då han skulle gå själv tyckte han att det kunde räcka så ryttaren fick promenera lite vid några vägskäl. På slutet kom lite hästar ifatt och då galopperade han glatt de sista fem kilometerna. Hoppas att poletten trillar ner så han inser att det gäller att komma i mål i raskt tempo, gärna mer än tio kilometer i timmen.

Pyruvat genomförde sin första CR på Göingeritten. Han har mera spring i benen och var mycket pigg utan att vara het eller ligga på. På slutet fick de sakta in för att inte komma för tidigt fram och han var jättefin efter 40 km i 12,5 km/h. Snabbpulsad. Han får mycket träning av alla de galopprace som hans flock gör i hagen varje dag hemma.

Pylh var på återbesök i dag och det ser bra ut så nu får han börja att skritta igen. Härligt!

Lovisa har börjat rida på "riktigt" och har varit ute på ett par rundor med Qaisa och galopperat i backarna. Nu är målet femtio kilometer på Simlångsritten i juli för dem båda.

Jag jobbar tre veckor till sen är det slutpendlat och jag ska hinna rida mera. Har duktiga och intresserade tonårsflickor som hjälper till att träna hästarna och det fungerar fint.

 

26 april

Dags att uppdatera. Har varit lite förlorad motivation på grund av skadade hästar och mycket jobb.

Vi hade en härlig träningshelg med tre-milatur i Fyledalen på lördagen, 16 ekipage, och strandritt på söndagen. Mina medryttare red Pylh och Qnatte, Erika var här med Pyruvat. Han skötte sig jättefint, var helt cool i det nya sällskapet. Han gick en avkortad tur.

På söndagen red jag Pylh tillsammans med Erika så vi red lugnt en kortare sträcka än de andra. På söndagskvällen var Pylh jättesvullen i en bakkota och lite halt. Det ville inte gå över så vi åkte till klinik och det hade blivit  en kotledsinflammation.

Jag åkte och gjorde ett ultraljud på Qaisa för att få bekräftat att hon är ok. Missade att ta på transportskydd och hon hade lyckats sparka upp ett rejält sår och överben på ena bakbenet. Nu är det hyfsat läkt och hon har fått börja träna igen.

Qnatte är i alla fall igång och nu ser vi fram mot Karlshamsnritten på lördag ( som jag nu inte får rida med Pylh)

Nu vill vi att Qnatte ska gå bra och bli godkänd. Han har mognat till i vinter så vi hoppas att han kommer att sköta sig !

Marron har blivit hemmastadd här nu och de två unghästarna har blivit riktigt tajta kompisar. Har börjat lite med markträning och han har haft tömkörningsjorden på en gång. Det får bli mera organsierad träning så skolan är slut.

Lovisa har tyvärr fortfarande alltför ont i sitt knä vid belastning så vi får se vem som ska hjälpa  oss att sitta in honom.

 

5 mars

Marron har anlänt förra helgen. Han är jättefin och dessutom mycket lugn och snäll. Qnatte är lite elak mot honom fortfarande så han smyger lite försiktigt undan. Pylh får gå själv i hagen bredvid. Gjorde ett försök att släppa ihop men det gick inte alls bra, fick rädda Marron undan förföljaren genom att öppna grinden och snabbt stänga mellan hästarna.

Nu tycks våren ha kommit på allvar. I eftermiddag var jag och Lovisa på lång skrittur i Dalen med Pylh och Qaisa. Denna vecka har jag inte haft någon hjälp med Qnatte, sjuk medryttare. Får väl ut och tömköra en runda i morgon.

Ser fram mot distansgala i Lund i helgen!

 

18 februari

Sportlov

Vår i Skåne. Mjuka fina vägar. Min medryttare Maja har varit här och vi har ridit Qnatte och Pylh flera gånger.

Har också fått en ny medryttare, Ebba 14 år som brinner för hästar. Hon ska få hjälpa mig att träna upp Qaisa, nu har vi börjat jogga på slät mark. Det blir bra för dem att lära känna varandra medan träningen ökas. Ny YR-ryttare ??

I dag har vi varit vid Sandhammarens fyr och ridit på stranden. Det var premiär för Qnatte, han tog det med ro. Pylh var med som sällskap och moraliskt stöd. Jag red honom först och sedan fick Ebba ta över. Maja red Qnatte. Vi fick inte dem att gå ner i vattnet, anfallande vågor avskräckte! men det gick fint att galoppera längs vattenbrynet.

I helgen red Lovisa för första gången. Det fick bli Pylh så hon hade en stabil häst att sitta på. Härligt att hon är i gång igen - men det är lång väg kvar innan benet tål belastning fullt ut. Nu får hon ha hela tyngden i sitsen, men det går ju bra i lugnt tempo.

På lördag kommer vår nya stjärna.  Marron Saint Croix snart tre år titta in här. Han är undan Golden Hazel och därmed  bror till Golden Question ( Qaisa) och Golden Statement. Han är efter distanshingsten Croix de Guerre som har gått över 2000 km i England och tävlats internationellt på 160 km. Spännande !!

 

 

5 februari

Dagarna blir ljusare, hann med en liten tur i kväll efter jobbet innan det var mörkt.Har börjat promenera med Qaisa lite längre runda, ca 4 km nästan varje dag. Gör "lite" ont i knät varje steg men det får jag nog stå ut med ett tag. Läkaren vill vänta ett par månader till innan man planerar att "operera bort" metallskenan och de åtta skruvarna som hållit ihop frakturen. Jag tror att det är det som skaver på utsidan av knät. Tränar på gym samt pilates och yoga så jag försöker få till muskler och rörlighet igen ! Ska till kiroprakter nästa vecka, känner att jag är sned, inte så konstigt om det blivit ojämn belastning efter benbrott.

Rider Pylh i alla gångarter, har gjort rundor på ca 13km. Vi är på gång!!

Qaisa har blivit kollad med ultraljud på senan, det ser bra ut så nu får vi börja trava. Hon är "lite" understimulerad.

Qnatte har lyckats bli halt på ett bakben - alltid är det något. Gick över på ett par dar som tur var.

Lovisa planerar "come back" på hästryggen snart!

Vi har något spännande på gång, det ska jag berätta mera om sedan men jag fick meddelande i dag att veterinärbesiktning och röntgen är utan anmärkning!!

 

10 januari

Storm i Skåne

Tog in hästarna vid tre då jag var ute med hunden, det händer nästan aldrig, de brukar vara ute tills vi ska gå och lägga oss. Det blåser ordentligt och regnar med. Hade planerat tur till ridhuset med Qnatte och min medryttare M, men det var inte läge att ge sig ut med hästtransport, inte ens då ridhuset bara är 7 km borta.

Jag har ridit mycket mera nu, varit ute både två och tre timmar. Mest skritt förstås men så är det ju vid den här tiden även då allt är "normalt". Börjat med "skrittpromenader" med Qaisa då jag går bredvid, försöker komma igång att gå lite längre sträckor med mitt onda knä. Har börjat träna på gym också, är inte riktigt min grej, jag är utemänniska men nu ska jag försöka få ordentliga muskler i mitt högerben.

Det är härligt att kunna göra stalljobbet själv nu. Är tacksam att jag kan mocka, packa hösäckar osv, det som bara varit självklart förut. Nyttigt att få perspektiv på vardagen!

Nästa vecka börjar jag jobba på allvar, är i Malmö tre långa dagar.

Har planerat träningshelg med Växjö Distansryttare sista helgen i mars. Det blev så lyckat förra året så de ville komma tillbaka. Har redan försäkrat mig om 15 stall-och säng-platser, får se hur många det kommer att behövas.

 

31 december

Nu ser vi framåt.

Har äntligen fått besök av vintern. Haft grönt gräs i hagarna fram till jul, hästarna nobbat hösilaget ute, lyxproblem enligt Erika, men Qnatte har blivit lite tunn. Det där gräset var nog inte så näringsrikt! Vill inte riktigt mata på med kraftfoder heller, vill gärna att han är lite lugn. Har haft hjälp att rida honom några gånger nu, långa skritt-turer i backarna och det har fungerat fint. Jag tränar honom från marken fortfarande, mina döttrar tycker inte jag ska rida unghäst ännu. Det är lite dåligt med muskler och balans fortfarande men jag tränar på. Behöver nog hitta en kiroprakter också, lätt att bli lite sned då man inte belastat ena benet fullt ut.

Qaisa är fortfarande lite varm och svullen under framknät, skrittas ca en timme om dagen men det vill inte helt gå tillbaka. Får kolla upp mera efter helgerna!

Skönt med jul-lov. Ska jobba mycket mera efter lovet så då vet jag inte hur jag ska få ihop hästträningen.

Nu ser vi i alla fall fram mot ljusare tider. Vågar inte riktigt planera tävlingssäsong men svårt att låta bli. Mitt mål är i alla fall att komma upp till 1000 km, det får nog bli tillsammans med Pylh. Så hoppas jag få ut Qnatte på flera tävlingar och kvalificera till 6-årsfinalen. Jag får väl säga som lilla barnbarnet 3 år:  "Vi får se".

Gott Nytt År

 

7 decmber

Det går framåt

Min fraktur är läkt, jag kan belasta högerbenet fullt ut. Ska ignorera att det gör ont i knät, bara att träna på ( får ta till voltagen gel och ipren!!)

Rider flera gånger i veckan, får sällskap och hjälp att rida Qaisa i utbyte mot barnvakt ( som sköts av morfar).

Rider en del i trav nu också, lätt-ridning var tufft för knät men får ta lite i sänder. Vi har utsträckt skrittsträckan för Qaisa och lagt till backar ( svårt att undvika här) Min Husveterinär håller koll på senan och vi har fått backa ett par gånger då den blivit ansträngd men nu verkar det gå bra att öka träningen.

Qnatte är hemma igen. han har skött sig bra. jag tränar honom från marken och har fått hjälp att skritta ut honom en gång i dalen. Väntar nog lite att sitta upp,känner att jag behöver mera muskler först. Behöver fler medryttare men de tycks vara svåra att hitta.

Nu går det mot jul ! pepparkaksbaket startat, ska baka med barnbarnen i morgon. Jobbar fortfarande bara halvtid så det finns lite extra tid

 

 

13 november

Jag har RIDIT !!

Ja om man ska vara petig har jag suttit på Pylh och skrittat ner i "Dalen" och hem igen. Vände då jag mötte en lös kviga. Det tog väl lite mer än en halvtimma. Tog hjälp då jag skulle sitta av för att hindra att jag "landade" på fel ben för säkerhets skull.

Sedan ville alla rida, först treåringen som hade födelsedag, sen storasyster fem år. De ville rida flera omgångar så vi förflyttade oss till ridbanan. Morfar fick mycket motion då han fick leda hästen medan mamman fick hålla i flickorna. ( Pylh är ju stor!) Mamman tog en tur i alla gångarterna, femåringen ville också galoppera men fick i alla fall trava. Morfar fick ännu mera motion medan jag satt och tittade på.

Jag har varit i Malmö och jobbat en dag. Ska börja med en dag i veckan nu. Har blivit förkyld och i dag har jag tappat rösten helt!

Qnatte har åkt på träning. Har varit iväg en vecka nu och nästa vecka ska jag åka och hälsa på.

 

 

29 oktober

Det går framåt

Nu har jag lagt kryckorna!  Det går ganska bra, bara knät som svullnar och värker forfarande, men jag vet ju att det tar tid med senor och liknande vävnader!!

Nu har vi haft kiroprakter här och gått genom alla tre hästarna. Det var lite låsningar att rätta till.

Qnatte och sadeln har varit på besök hos sadelmakaren. Vi har ju en bra Arabian sadel, den stoppades om i juli. Vi skulle ju kollat igen då vi suttit i den några veckor och stoppningen satt sig. Det blev inte av så nu var det lite tunnt med stoppning, han hade nog blivit lite tunnare under träning och tävling i augusti så det kan vara så att sadeln tryckte runt manken. Nu är den i alla fall justerad.

Vi har också varit på Svabesholm på första lektion med honom. Övning i att lyssna på kommandon: sätta igång, stanna och backa. Han är för ouppmärksam, behöver focusera för att reagera på små hjälper!

Det är meningen att han ska åka dit på en månads träning och tillridning. Mycket Natural Horsemanship. Hoppas det ska bli bra, Eva är duktig och mycket erfaren.

Det är härligt att bo i södra Skåne. Betet växer fortfarande och hästarna går ute och är runda och fina på bara gräs!

Förberedelserna för vintern har i alla fall börjat.

Vi har fått hem hösilage, 11 storbalar, och varit och hämtat halmpellets. Behöver nog få tag i mindre foderbalar också, att börja med tills det går så mycket att vi kan öppna storbal.

 

 

10 oktober

Rehabilitering, rehabilitering

Nu går jag i alla fall med kryckor, får ont i knät som svullnar och värker. Har fått order att "träna lagom".

Det var stora krafter som drog av lårbenet då benet drogs fram och tillbaka under häst som fastnat i staket och naturligtvis fick alla vävnader i knät mycket stryk även om inget verkar gått av. Jag vill ju träna upp benet igen så fort som möjligt men det får tydligen ta tid!

Vi var så glada att hästarna var fina efter säsongen, men vi borde lärt oss att det är "färskvara"

Qaisa hade hunnit ridas två gånger och bara varit tillsammans med grabbarna några dagar i hagen då hon var svullen och öm under ena framknät och det konstaterades att hon fått en liten blödning i ytliga böjsenan.Hon var inte halt.

De gick i stor hage ( den vi har som är minst kuperad) och hade väl gjort ett snabbrace med tvärvändning. De är ju lite understimulerade då allting tog tvärstopp från full tävlingskondition!

Det blir egen hage igen, box med Back on Track på benet under natten. Sen långsam uppträning,men det är väl samma för ryttarna. 

Vi har också konstaterat att Qnatte är öm i ryggen, inte muskelöm utan djupare, så nu väntar vi på att vår kiroprakter ska komma hit. Det är kanske en anledning till hans uppförande. Han har inte visat tecken på ryggömhet, är välmusklad och rund över ryggen och har gått i lång och låg form. Planen var att ta hjälp att fortsätta med hans utbildning nu när ingen av oss kan jobba med honom men han får vila lite till.

I morgon ska jag till Vedema och vara funktionär. Avfärd klockan fem! Jag har ju blivit sjusovare på sista tiden.

Erika ska rida Perelka på sin första Clear Round. Vi håller alla tummar att det går bra.Miqua ska vara med som erfaret sällskap.

På söndag ska vi till Växjö på distans-seminarium. Kul

 

 

 

 

 

20 september

Vi sitter i varsin soffa, Lovisa och jag i stället för att vara på Rökulla. Inte ens uppdatering via Equippe att följa!

Vardagen börjar vara långtråkig, jag brukar inte sitta stilla så värst mycket. Jag har ju lite enklare tillvaro, måste inte ta mig till jobbet och får stödja på benet. Går med s.ks betastöd vilket är en "aluminium-bock" på fyra ben. Stadigare än kryckor som jag misstänker att jag skulle snubbla på då jag har för bråttom. Kan promenera och titta på mina hästar som betar i det fina gräset som kommit i värmen efter regnet. Pojkarna har blivit riktigt tjocka på dessa veckor, nu behövs inget tillskottsfoder åt Pylh. Qaisa har ju fått stå inne en del för att bandaget inte skulle bli blött men nu är såret läkt och hon har fått ansluta sig till flocken. Hon ser fortfarande ut som en tävlingshäst i kroppen.

Lovisa får inte varken böja benet eller stödja på det på minst åtta veckor. Försöker ta sig till föreläsningar och laborationer med buss hoppande på kryckor. Det gör vardagen ganska jobbig. Hon har varit tvungen att stanna i stan.

Vi hade stora förväntningar på den här säsongen, det såg lovande ut men tog tvärt slut.

Målet att Lovisa och Qaisa skulle klara 120 km CEI** lyckades i alla fall. Qaisa var redo för tolv mil och genomförde på ett övertygande sätt. 

Jag lyckades inte nå mina 1000 km, ligger lite över 900km just  nu så det får bli nästa år. Qaisa ligger också över 900km.

Det hade ju varit roligt att kommit ända fram, speciellt när distansgalan ska vara i Skåne!

Qnatte kom inte heller till unghästfinal, det har varit målet sen han föddes och han var i bra kondition.

Vi får väl se det positiva att hästarna är pigga och fräscha.

Nu skulle jag behöva medryttare föra att fortsätta träna hästarna. De får ju vila efter säsongen tidigare än tänkt. Qnatte behöver utbildas vidare och Pylh ska helst vara i gång för att inte tappa muskler.

 

8 september

En OLYCKA kommer sällan ensam

Ska försöka berätta vad som hände i Damnark förra söndagen. Hoppas jag fått lite perspektiv på det nu.

Vi packade oss iväg på tävling, skulle vara utkanten av Köpenhamn så det var inte så långt. Inga vädervarningar kvällen före, mer än risk för regn och vi hade ingen radio på då vi körde. Mötte en rejäl åskskur i Malmö men då vi passerat tunneln lättade det. 

Blött på tävlingsplatsen men uppehåll. Vid förbesiktningen hade Qnatte 36 i puls och Qaisa 40 så de verkade ganska avslappnade. Noterade att Qaisa "fölhummade" så fort Qnatte kom en bit ifrån, det har jag inte hört på flera år. Vi sadlade, satt upp och började skritta fram i gruspaddocken bland de andra. Det hade ju inte varit några problem två veckor tidigare.

Plötsligt reste sig Qnatte rakt upp utan förvarning, han har inte gjort det tidigare och Lovisa hann inte få tag i halsremmen. Han gick över och landade på Lovisas underben. Det visade sig snart att det var skadat och ambulans tillkallades. 

Jag hade suttit av Qaisa, starten gick. Min goda vän som vi skulle rida med väntade. Vi beslöt att Lovisas kompis som är läkarstudent följde med och vi ringde efter storasyster som är läkade och bor i Köpenhamn. 

Jag fattade det dumma beslutet att rida då vi  insåg att vi skulle få vänta ett bra tag innan vi visste om vi kunde ta Lovisa med hem. Hästarna och grejorna skulle ju ändå hem.

Qnatte ställdes in i en box uton syn- och hör-håll.

Qaisa stod blickstilla, Jag insåg inte hur spänd hon var, skulle naturligtvis gått en bit med henne men jag satt upp direkt. Hon exploderade och gick omkull över mig. Hon fastnade dessutom i staketet med benen, kom mellan el-repen och rullade fram och tillbaka ett par gånger för att bli fri medan jag låg under. Hon låg på mitt lår. Nästa ambulans kom snabbt.

Lovisa har en spricka i skenbenet, strax under knät. Den förväntas läka, hon får inte stödja på benet på sex veckor.

Detta försvårar naturligtvis terminstarten på Universitetet.

Jag fick en spiralfraktur på lårbenet ovanför knät. Benbitarna låg bredvid varandra. Det är nu ihopskruvat med lång metallskena. Jag får stödja succesivt på det.

Vi kan konstatera att vi hade trots allt ÄNGLAVAKT. Det kunde gått hur illa som helst. Benfrakturer brukar läka på några veckor och ger förhoppningsvis inga men för framtiden.

Min goda vän avbröt tävlingen och hon och hennes man körde hem våra hästar och alla saker. STORT TACK. Det blev ett eget äventyr eftersom det knappt gick att komma genom Malmö på grund av översvämningarna.

Två av våra andra barn åkte över och såg till oss på sjukhuset och hämtade hem våra chockade medhjälpare som ställde upp fantastiskt för oss.

Qnatte var helt oberörd såg ut som han var på ett kul äventyr, Qaisa stod och darrade i boxen, hon var nog chockad.

Hon hade en sårskada med litet överben på benet, troligen efter elrepet hon försökte bli fri från men pysslas om av vår "hemma-veterinär".

Vi kom hem efter några dagar och Erika som är sjukgymnast hade "beställt" hjälpmedel vi kunde behöva hos våra repektive kommuner så det levererades.

Barnbarnen tycker att det är kul att gå med mormor på rullstolspromenad, det gäller att ta vara på glädjeämnen!

Tävlingssäsongen tog abrupt slut. Unghästfinalen som vi kämpat så för att kunna vara med på blev det inget av.  Vår unghäst får mogna lite mera i huvudet nu och vi får göra mera ledarskapsövningar. Även om han är jättesnäll blir det farligt då han blir övermodig,han måste tas ner på jorden.

Jag vet att många som läser det här har följt "dramat" på facebook. Jag tillhör kategorin VVF ( våga vägra facebook) men om någon vill höras av så finns min mailadrss på hemsidan. Jag sitter mest i soffan - inte min vanliga stil så jag läser / skriver gärna mail.

 

 

 

 

29 augusti

Nu börjar det bli höst. Kommit igång att jobba igen, tre dagar på folkhögskola i Malmö och sedan vid datorn hemma som webb-lärare.

Pylh har fått vila ett par veckor, det var ingen fara med honom. Efter ett par dagar syntes ingenting då han travade och ingen reaktion på böjprov. Han har däremot börjat "falla ur" lite, blir snabbt kantig då proteinhalten i betet minskar. Får tillskottsfoder med mycket protein och även en del hö. De andra två är snarast lite för runda - på samma bete!!

Qnatte har börjat bli lite "stöddig" då han fått bättre kondition och framför allt fått börja gå lite snabbare. Han är fortfarande jättesnäll men kan tycka att lite extra skutt är kul. Jag tycker inte det är lika kul så jag håller mig till att rida i skritt och lugn trav så får Lovisa galoppera honom.

Svalorna är på väg att flytta ur stallet så nu har jag börjat skura och måla. Tar en box i taget, fungerar inte med högtryckstvätt då man inte har något avlopp i stallet! Nu målar jag nedre delen av väggarna i boxarna mörkgrå, hade allt vitt tidigare vilket jag tycker är snyggare, men det blir ju inte så snyggt efter ett tag!

I helgen ska vi till Danmark igen och rida fyra mil. Jag ska försöka tygla Qaisa och Lovisa rider Qnatte. Har just sett att det ska bli MYCKET regn. Usch! Vi har haft tur med fint väder på alla tävlingar i år så någon gång ska det väl bli blött. Har två helt nya medhjälpare så jag hoppas att de ska stå ut!

Det blir bara att packa regntäcken, stövlar och regnkläder! Bra med varm dricka, dags för blåbärssoppa?

 

 

17 augusti

Första kvaltävlingen klar!

Qnatte blev godkänd på Sydfynsridtet i går och första steget mot unghästfinal passerat. 

Det blev en stressig fredag, vi skulle ta oss till Fyn, men först var det begravning av faster Karin, 94 år. Det var viktigt att vara med och ta avsked av henne.

Strax före avfärd fick vi veta att stallet på tävlingsplatsen var stängt på grund av hosta men vi fick ny plats i närheten. Kom fram nära midnatt och blev väl mottagna av svensktalande värdinna. Fortsatte mot Fåborg där vi bokat vandrarhem - hittade nyckeln under blomkrukan och kom i säng.

Det blev en fin tävlingsdag. Vid bangenomgången talade man om att banan var ganska kuperad. Under  första slingan var det ett par mindre backar och vi skojade lite om danskarnas perspektiv på kuperad bana. Vi red de första 25 km på lite över 10 km/h. Det fungerade bra med Pylh som "farthållare" och sällskap. Vi pulsade in med 48 i puls på båda. Qnatte var helt avspänd hos veterinären, hon fick peta på honom överallt ( Pylh tycker fortfarande inte om att någon petar i ögon och mun)

Nu var det bara 15 km kvar, och där kom backarna!! Tur att vi har backar att träna på, det var 400 m upp och ner på ca 10 km. Stigning från 40 till 120 m över havet. Brant upp och ner flera gånger. Qnatte började bli trött så vi skrittade större delen av detta parti. Jag började bli orolig att han skulle bli för trött i musklerna i bakdelen men han piggnade på sista delen av banan där det blev mindre stigningar.

Så var det bara slutbesiktning kvar. Qnatte var fin och det var inga problem men då jag sprungit upp med Pylh sa veterinären att han var oren i vänster fram. Jag hade inte märkt något och det kändes väldigt snopet men så är det ju i den här sporten.En bana på 40 km i långsamt tempo borde inte vara något problem för rutinerade Pylh men det hade tydligen hänt något. 

Nu får han vila ett tag så blir det Qaisa som får följa med till Danmark om två veckor. Det kan bli ett träningspass för henne inför Rökulla-ritten i september.

 

 

 

 2 augusti

Träningstur med "bad"

Qnatte tränar på fint nu och vi gjorde andra turen till Snogeholm i veckan. Det blir nära tre mil fram och tillbaka, fina skogsvägar bitvis, bra nu när grusvägarna är stenhårde i värme och torka. Så är det möjlighet att vada i sjön, Pylh gillar att plaska omkring och "snorkla", Qnatte skulle inte vara sämre.  Efter att han stått och druckit en lång stund i vattnet fick han för sig att han skulle lägga sig ner!!. Lovisa stod grensle över honom med båda fötterna i vattnet och han var alldeles blöt om magen innan Lovisa fick honom att resa sig!!

Pylhs skor var så slitna att han tappade båda bakskorna så jag beställde hämtning. Vi lastade Pylh och sedan travade Qnatte raskt hemåt helt obekymrad om att kompisen försvunnit. Det skulle inte Pylh accepterat.

Han är för cool den unghästen!!

Nu är vi anmälda till Sydfynsridtet 16 augusti och nästa ritt i Danmark 31 augusti. Pylh får vara sällskap och "farthållare". Dessutom ska jag få ihop lite mera kilometer mot mitt mål. Om vi lyckas genomföra dessa så kan det bli unghästfinal. Vi håller tummarna.

 

27 juli

120 km med snöpligt slut

En dag med mycket backar och trettio grader varmt. Qaisa kommer in på upploppet i frisk galopp, ekipaget ligger tvåa.

Vid slutbesiktiningen är hon halt, för övrigt i mycket fint skick. Lovisa går ur grinden och lyfter på bakhovarna, de nya sulorna har nötts sönder av den hårda banan och det har packats sand mellan sulan och hoven som trycker.

Det blev avslutningen på en spännande tävlingsdag.

Starten gick klockan sju, Lovisa lägger Qaisa sist och där ligger hon vid första mötet efter några kilometer, det var 19 hästar till start. Sen började backarna och Qaisa rullar på i frisk galopp, hon är backspecialist och de ligger snart i första hälften av fältet. Efter snabb inpulsning går hon ut i ledning tillsammans med Anneli - Portello och denna position hölls nästa två slingor. Qaisa drack och åt och galopperade uppför backarna.

I sista grind steg pulsen oförklarligt då hon kom in till veterinären för att gå ner direkt då hon kom ut igen. Vi väntade "tiden ut" för ompulsning. Hon fick order att äta mera, hon hade god aptit och jag matade i henne ett kilo äpplen medan jag lät henne röra på sig inför reinspektion. Hon fick klartecken att gå ut på sista slingan och Lovisa tog det lugnt, hon var nu en bra bit  efter ledarekipaget och vi trodde ju att puls-problemet tydd på att hon var påverkad metaboliskt.

Med facit i hand skulle vi ju kollat sulorna, men vi visste ju att de var nya inför tävlingen. Det var troligen smärta då hon stödde på hoven som orsakade pulsstegringen.

Märkligt att hästarna inte visar något då de går på banan, adrenalinet gör tydligen att de inte känner efter!

Nu blir det annat material i sulorna! 

Det måste också bli bättre skor för ryttaren som hade blåsor på små- tårna som var lika stora som själva tårna. Hon märkte heller inget förran hon hoppat av!!

Vågade inte ta de nya kängorna som hon trodde skulle vara för varma. 

För övrigt var Lovisa i mycket bättre skick än förra gången. Hon drack mycket och åt i pauserna!

Kroppen vänjer sig ju också vid uppgiften.

Vi är mycket imponerade av vår fina häst, det ser lovande ut för framtiden. vi kommer igen!

 

 

15 juli

En häst mindre.

Nu har Pyruvat åkt "hem". Han tillhör nu Erikas hästflock och går tillsammans med mamma Perelka och Miqua. "Tanterna" jagade hiónom en del men det blir säkert bra.Erika bor nu på en fin liten hästgård utanför Växjö. Jag saknar honom, han har gått här i hagen i tre år nu och blivit en fin fyraåring. Han har varit mycket trevlig att sköta om.

Qnatte är äntligen frisk och nu tränar vi på. Galpperade i backar med Pylh i eftermiddag, De galopperade bredvid varandra, Qnatte med öronen spetsade framåt och Pylh med öronen bakåt då Qnatte försökte ta sig förbi.Vi hoppas nu på två kval i Danmark i augusti.

Har firat älste sonen 40 år, helt ofattbart! Roligt kalas med hela familjen. Nu är det "sommargäster" nästan hela tiden hos oss, kul men jag måste ju hinna träna hästar och försöka få ridbanan klar. Lovisa har hjälpt mig i dag så vi kom en bit på väg.

Nu laddar vi för Simlångsritten till helgen. Hoppas Qaisa klarar 120 km lika bra som sist och att Lovisa inte blir lika slut.

 

1 juli

Utflykt till Uppland med tävling.

Vi åkte till Qaisas uppfödare i Malmköping där vi fick låna gäststuga och blev väl försedda med mat. Flippa fick följa med, hon älskar att åka bil och var mycket nöjd!

Jag red Upplandsritten 50 km med Pylh. Han gick fint, galopp på alla mjuka fina grusvägar (det hade regnat i veckan innan), trav på asfalt och skritt i leriga skogspartier gav tempot 13,9 km/h. Han galopperar gärna lugnt i 15-17 km/h. Korta pulstider - han var nere i 60 nästan med en gång vi kom in.Bara beröm i av veterinären vid kontroll. Då är det roligt att rida distans!

Hemma fortsätter träningen. Pyruvat ska snart åka "hem" till Småland. Lovisa har galopperat honom både i skogen och på ridbanan. Han är en liten klippa, trygg och pigg.

Unghästarna är nu nästan helt "hostfria" så nu hoppas vi vara av med den sega vårförkylningen. Ökar på träningen på Qnatte, har anmält till unghästfinalen och hoppas kvala på två 40 km tävlingar i Danmark i augusti. Han fick på skor för första gången i veckan. Vi har ridit med easyboots tills nu.

Qaisa är nu anmäld till Simlångsritten 120 km och hon får gå mera några veckor nu för att sedan ta det lugnt sista veckan.

Jag har sommarlov, har hunnit ifatt med trimmern ( så länge det nu varar) och ska försöka göra klart runt ridbanan med sarg och staket.

 

 1 juni

120 km med placering.

Lovisa och Qaisa klarade av 120 km FEI-ritt på Göingeritten i strålande försommarväder.

Nästan 15 km/h och tredje placering blev resultatet. Qaisa gick jättebra, jämnt tempo hela tävlingen. Vi mötte upp ofta på de sista slingorna så officiella tempot blev lite lägre där. Både häst och ryttare behövde få mat , dryck och uppmuntran.

Vi pulsade in på mindre än 7 minuter totalt på tre veterinärgrindar. Stort tack till kompisar i klubben som hjälpte till att få av skydd och kyla hästen.

Vid målgång visade det sig att resultatet räckte till en tredje placering.

Qaisa verkar helt oberörd i dag men Lovisa hade mycket träningsvärk överallt och konstaterade att det är MYCKET längre att rida 12 mil än 8!

Jag har också hunnit rida en 5-milsritt till med Pylh i Danmark så nu har jag fått ihop 155 km, halvvägs till årets mål!

Qnatte får nu medicin för luftrören så hoppas vi hans besvär ska ge med sig så vi kan öka träningstempot igen.

 

14 maj

Debut med förhinder

Nu skulle det äntligen bli verklighet, det som vi väntat på i 5 år nu. El Qatar ( Qnatte)  skulle debutera på tävlingsbanan. Hans namn fanns på startlistan till Kronborgsridtet LB 40 km på lördag.

Men den infektion som han fick i början av april var inte helt utläkt. Han verkade symptomfri och vi ökade träningen inför tävlingen men de senaste dagarna kom hostan tillbaka. Han hade inga andra symptom men för säkerhets skull tog vi ett blodprov. Halten av vita blodkroppar visade att infektionen inte var utläkt. Bara att stryka ekipaget. Jag kommer att rida Pylh LA 50 km i stället. Vi hoppas fortfarande att hinna kvala honom till unghästfinalen men nu är det ont om tävlingar i närheten.

I eftermiddag kom det störtregn, 25 mm på en liten stund. Mina nysådda grässlänter på ridbanan var delvis bortspolade och materialet låg ute på banan. Bara att skotta bort och så om!!

 

9 maj

Tävling, Tävling och Ridbana

Ibland hinner det hända mycket.

Jag red Pylh på Amager Faelled, dvs området vid Kastrup. Fin natur, strandängar, fördämningsvallar och lite skogsområden. Inflygande plan på låg höjd med några minuters mellanrum tycktes inte störa hästarna nämnvärt. Pylh rullade på fint i galopp efter Aqua som travade det mesta. Officiellt hade vi tempot 12,6 km/h på 55 km, men eftersom vi hade så trevligt red vi förstås lite fel och red i stället 59 km vilket gjorde i vi i verkligheten red 13,6 km/h.

Kicki knep sista placeringen, eftersom jag ridit efter henna hela dagen var det naturligt att hon fick gå först över mållinjen. Om vi ridit rätt hade vi snuvar danskarna på en placering till!!

Ingen nämnvärd träningsvärk och nästa lördag red jag Qaisa 50 km på Karlshamnsritten. Här var målet att få henne att gå lugnt och avslappnat. Start 5 minuter efter och LÅNG skritt i början fick henne att slappna av och vi hade en trevlig tur i en väldigt fin omgivning. Mycket miljöträning: hus, vatten, broar, cyklister, vandrare, fiskare, brunnslock, studsmattor, hemvärnsgubbar...Qaisa var helt oberörd, vi red i ca 10,5 km/h !!

Lovisa och Erika red Miqua och Perelka 30 km Prova på. Nu har Perelka varit på sin första distanstävling!! Det gick bra.

Ingen träningsvärk här heller och jag kunde rida Pylh och Qnatte 1,5 h vardera på söndagsförmiddagen!

Och så var det ridbanan. Nu har jag en paddock ca 21 x 25 m bakom stallet. Utgrävd för att den skulle bli plan. dränerad, markduk och beläggning av stenmjöl blandat med singel.

Lite jobb återstår, sarg, staket, lyktstolpe, gräs på slänterna...

Nu finns det förutsättningar för markarbete och det kommer att bli möjlighet att rida även då det är mörkt!

 

 23 april

Oj vad tiden går.

Första tävlingen avklarad. Qaisa gick Sämsholmsritten i strax över 16 km/h. Snabbaste 8-milen. Inga anmärkningar i veterinärgrinden. Vi skulle kunnat ha kortare pulstider om vi varit säkrare på att använda pulsbältet. Nu övar vi på det hemma!

Lovisa hade fullt jobb att bromsa tempot i sex mil. Sista slingar fick hästen bestämma själv med begränsningarna inte över 25 km/h och skritt där det var påbjudet / nödvändigt. Då blev det 17 km/h, hon kunde också trava lugnt. Hon var uppstressad på tävlingsområdet, stod och skakade och var "uppdragen". Adrenalinpåslag! Hon drack vatten hela tävlingen och åt bra med hö i grindarna.

Nu ska hon få gå en lugn Clear Round 3 maj. Jag ska försöka med den bedriften! Hon tycks älska att springa fort på tävling och tycka att det är tråkigt att träna hemma, speciellt om hon är ensam.

Qnatte har haft en vårförkylning så han fick vila ett par veckor igen. Nu är han i gång, i går fick han gå med Pylh 20 km i ca 9 km/h. Han tyckte det var kul! Hoppas göra första kvalet i Danmark 17 maj, 40 km.

På lördag ska jag rida Pylh utanför Kastrup, 55 km. Ska bli kul. Ska rida med Kicki / Aqua, det brukar bli bra!

26 mars

Träningshelgen blev lyckad.

I lördags red vi iväg 16 ekipage på utflykt i Fyledalen. Qnatte fick följa med första milen, mest för mental träning. Lovisa red honom, han skötte sig bra nästan hela tiden men busade lite då han blev för långt efter de andra. Jag red Qaisa och Erika Pylh. Qaisa trodde det var tävling och blev het och otålig, då kan hon hoppa åt alla håll. Lovisa tog över henne resten av turen.  Jag fick sedan rida Pylh sista milen också eftersom Erika fick problem med foten. Då blev det lugn  härlig galopp.

Vi var ute över fyra timmar och red 33 km, det var 500 m höjdskillnad. Flera av ryttarna tyckte det var jobbigt att rida så sakta. Nästa gång  tror jag vi ska dela in i grupper så att både de unga heta ryttarna och "tanterna" kan känna sig nöjda. Sen är det faktiskt så att backträning ger bra effekt i lugnt tempo!!

Efter den turen var det dags att inkvartera hästar och ryttare och sedan åt vi tillsammans.

I söndags lastade vi hästarna och åkte till Sandhammarens fyr för att rida på sandstranden. Vi kunde galoppera i solskenet och njuta av glittrande hav.

Vi hade otrolig tur med vädret. Det regnade på nätterna och var fint på dagarna

Nu har vi anmält till första tävlingarna. Lovisa och Qaisa till Sämsholmsritten  och  jag och Pylh till Danmark 55km 26 april

 

1 mars

Våren fortsätter, massor av blommor och ramslöken skjuter långa skott i dalen.

Qnatte är ohalt nu, han får busa i hagen några dagar till innan han skrittas igång, så hoppas vi att det inte är något som återkommer. Jag har köpt ett hackamore med korta skänklar att rida honom i. han har hittills ridits i sidepull, det fungerar bra men jag vet av erfarenhet att om han kommer att ligga på då han kommer ut på tävling blir resultatet en öm bula på nosryggen.

Jag och Lovisa red årets första långtur i går, 35 km på 4.5 timmar. Vi provred "banan" vi tänker använda på träningshelgen i mars. Vi ska korta av den något tills dess. Höjdskillnader 490m!! Det blir mycket skritt i branterna sen är det fina grusvägar mellan. Lovisa landade i backen då Qaisa tvärvände i galoppen då hon fick syn på en stor gul sandlåda i en backe. Lovisa vet hur hon ska landa så det resulterade i en lerig jacka.

I dag skuille alla hästar vila så jag hade lite tid att pyssla i trädgård och runt stallet. Det finns alltid att göra på en gård. Håller på att röja buskar längs ett av betena också.

20 februari

Sportlov och VÅR! Blommande snödroppar och vintergäck i trädgården!

På hästfronten har det varit lite bakslag som gör att vi får omplanera. Qnatte visade hälta för två veckor sedan, höger framknä. Han har stått på metacam och boxvila 10 dagar och nu är han i "sjukhage". Troligen gjort något i hagen då de busat, det var dåligt underlag i "tövintern". Planen med tidig CR får justeras, hoppades att hinna kvala honom med två lugna ritter före sommaren. Nu är det bara att avvakta, hoppas fortfarande på maj-ritt i Blekinge. Han har blivit överladdad av att stå stilla, mina hästar är ju normalt ute från 6 till 22 i stor hage.

Nu taggar vi upp Qaisas träning, hon får gå 80 km i stället för CR i april. Bättre förberedelse inför 120 km på Göinge. Bra att ha medryttare, hon är så seg att träna själv (i alla fall tills man vänder hemåt).  Sto!!

Livet på landet innehåller många överraskningar. Nu försöker vi fånga råtta som tagit sig in i huset, gnagt ett stort hål i gipsskivan i väggen under vasken och bitit av el-ledningar i diskmaskin och kylskåp. Nu är fällorna laddade och den nya diskmaskinen står på logen så länge.

Vi ser fram mot att åka på distansgalan, Lovisa ska hämta 1000 km pris.

 

 1 februari

Snö, snö och mera snö. Det har snöat och blåst hela veckan. I denna del av landet innebär det stora snödrivor på vissa ställen och renblåst på andra. Som tur har vi skogen att rida i, det gäller bara att lyckas ta sig dit. Just när vinterlandskapet är så vackert med massor av nysnö så blir det tö. Inte roligt!

Jag har fått tag i ett par medryttare så jag ska kunna få ut flera hästar samtidigt på långa skritt-turer och Lovisa kan plugga i lugn och ro. Hon kommer ändå så mycket hon känner att hon hinner förstås, men pressen blir mindre.

I dag var vi fyra ekipage ute i tre timmar. Vi red 14 kilometer i snö och backar ( ca 300m höjdskillnad). Qnatte blev nog lite trött och uttråkad mentalt så han var lite stökig på slutet vilket han inte brukar vara. Kanske blev han lite extra laddad av att Allegra var jättebrunstig.

Nu hinner jag göra lite annat i helgen. Vi fick hem "nya" bilen i veckan. Subaru Outback, fyrhjulsdrift! med bra dragkapacitet. Hundburen passade men jag behöver en ny takbox för att få plats med vojlockar, täcken, kläder mm på tävling.

 

21 januari

Barnbarnet kom till sist. Just när jag skulle börja jobba! Morfar fanns ju till hands så det ordnade sig. Duktig gosse på 3600g och 53 cm. Nu är ställningen 5 - 4 till flickorna. Sju barnbarn under 6 år, det är lite häftigt!

Nu har vintern kommit i alla fall. Snö och BLÅST! Otroligt att det kan blåsa nästan 20 sekundmeter i flera dygn. Snön har flyttats runt, jag fick vända ett par gånger på dagens ridtur då det var snödrivor på minst en meter. Packad snö!!

Har fått rida några turer med Lovisa, då hon ridit Qnatte har det blivit lite mera galopp. Han behöver få rulla på lite längre sträckorså han kommer in i rytm. Jag fortsätter skritta mycket då jag rider själv. Har kanske medryttare på gång, det vore trevligt.

Planerar träningshelg här med Växjö Distansryttare. Letar boxplatser och sovplatser. Får se hur många som kommer för att få träna i annorlunda miljö. Det blir riktig backrunda ena dagen och strandritt nästa dag.

 

 11 januari

Nya året har börjat med regn och gegga. Det är bara att bita ihop, hitta bästa kläderna och ut och träna. Har haft jullov ända tills nu - lyxigt!

Qnatte har gått så bra att jag nog blev lite övermodig och tog ut honom på långrunda själv med passage av gårdar och byar. Skulle förbi en gård där man rider mellan husen med lösa hundar och ungdjur på lösdrift. Får alltid gå av Qaisa, men tänkte att Qnatte är så cool att det går nog bra. Hade precis passerat kossorna som han hade helt focus på då en vilt skällande cockerspaniel kom från andra hållet. Han tvärvände och stack ( Oj vad fort han kan galoppera!!) - jag tappade ena stigbygeln men fick stopp på honom och hoppade av och gick genom gården ( då stod den tuffa hunden och gömde sig bakom en tank!). Hästen stod lugnt vid en cementring då jag steg upp igen ( är inte så smidig att jag kommer upp på en häst som passerat 160 cm i mankhöjd). Passerade ett par hus till och jag kände att han var lite spänd. Så stack han igen - utan förvarning, jag såg aldrig vad som skrämde honom. Lyckades vända honom från ett stort fält  ( insåg hur fort det skulle kunna gå där) och styrde in i bokskogen på andra sidan vägen. Hade tappat stigbygeln igen och nu körde han ner huvudet och jag landade i löven. Han skrittade iväg ett stycke men gick lätt att fånga in. Drog åt sadelgjorden ett hål och kortade stiglädren.Hittade en stubbe och han stod blickstilla  som vanligt. Sen red jag lugnt hemåt. Mötte två timmerbilar på smala grusvägen sista biten - då gick jag av men han brydde sig inte.Turen blev på 16 km, längst sträcka hittills!  Slog mig inte men var stel nästa morgon - spände mig säkert i kroppen. Josefin kommenterade " gamla tanter ska inte vara ute och rida unghästar själv!!"

Nu har jag varit ute med Sofia och Allegra ett par gånger, i dag red vi 14 km och hade höjdskillnad på 350 m - mycket skritt i backarna.

Nästa vecka är Lovisa ledig då ska det bli mycket hästträning.

Har sålt Legolas nu till en familj i Floby med tre små hästflickor, 5,7 och 9 år och föräldrar som jobbat i travet. Verkade jättebra. Nu ska vi fota och sälja resten av ponny-utrustningen speedcarty, selar , sadel, easyboots mm

Väntar på nästa barnbarn -  en vecka över tiden nu!

 

29 december

Julen är över och nu börjar vi ladda för nästa säsong. Hästarna är vinterskodda, men det är milt och geggigt i Skåne.

Sitter och planerar tävlingssäsong med både svenska och danska tävlingsterminerna. 

Mål för säsongen 2014:

Gunilla firar 20 år som "distansryttare" och tänker nå 1000 km ( det vore väl på tiden). Jag har hållit hästar och varit medhjälpare åt flickorna som har 6000 km tillsammans på officiella listan + alla femmilare som inte räknades från början! Det är 300 km kvar så nu ska jag tävla Pylh så mycket det går efter vår förmåga.

Qnatte ska kvala till unghästfinalen.

Golden Question ska få FEI-licens och starta 120km med Lovisa.

Ja det vet vi ju att det är lätt att planera, sen får vi se vad som händer!

I dag var jag ute med Qnatte 12 km i Fyledalen. Han är mycket lugn och fin men får han galoppera så vill han gärna mycket mera. Jag fegar lite så det blir bara korta sträckor - han ska ju byggas upp med mycket skritt!!

Rider en häst om dagen för att hinna umgås med gästande barn och barnbarn.

Erika fick rida Pyruvat för första gången. Han skötte sig bra som vanligt ( jag var lite nervös, vi har berömt honom så mycket).

Har hittat ett bra ridhus 7 km härifrån, 20 x 60m. En körkusk som byggt ridhus för att kunna vinterträna, sen hyr han ut det för 50kr/h. Man kan boka via nätet. Smidigt!

Jag kollar efter ny dragbil, vår V70 vill inte mer, har gått 35000 mil. Behöver fyrhjulsdrift som vi bor nu.Ska kunna dra 1500 kg på B-körkort. Reglerna är en djungel!

Har jullov till den 12 januari. Lyxigt!

 

 

 17 november

Ridit på stranden i dag med Pylh och Qaisa. Härlig utflykt i strålande solsken, lite vågor efter gårdagens blåst med nästan vindstilla. Roligt att bara rida för att det är kul utan att tänka på träning. Hästarna tyckte att vågorna var läskiga men vågade sig allt närmre efterhand. Pylh tyckte det var roligt att plaska.

Lovisa red Pyruvat i förmiddags, först en trip ner mot dalen sen i gräspaddock.  Jag fanns bara med som moraliskt stöd och njöt av att titta på ekipaget - de såg så nöjda ut båda två.

Fick en körtur med Qnatte också, då cyklar jag med bara för att finnas till hands om det blir besvärliga möten på trång väg (dvs få bilarna att stanna där det finns plats - Qnatte är oberörd av trafik än så länge.)

En helg att tänka på när det regnar och blåser!!

12 november

Nu är det höst på riktigt. Jag och Lovisa red Hubertusritt på Snogeholm 26 oktober. Trevlig utflykt, vi var ca 10 ekipage som red i lugnt tempo och avslutade med korvgrillning och glögg. Qaisa trodde det var tävling och var inte nöjd med att ligga sist i det tempot, hon bockade och kickade glatt i början och var genomsvett efteråt. Tur att Lovisa satt på ryggen! Nyttig träning. 

Veckan efter gick hon så fint med 11-årigt barnbarn på ryggen i skogen i Fyledalen. De fick till och med ett par lugna galopper, helt utan bus. Fantastisk häst att kunna anpassa sig efter situationen.  Nu har hon  blivit av med skorna och får gå barfota tills det är dags att vintersko. Tar på boots om vi vill ha henne med, annars får hon mest vila nu. 

Jag rider Pylh och Qnatte. Vi har börjat köra Qnatte igen, det var bara att spänna för och ta en tur i Fyledalen efter 4 mån vila. Han skötte sig fint.

Pyruvat rids då Lovisa kommer ut, ca en gång i veckan. Vi har börjat släppa linan i paddocken men den får vara med då vi går ut på promenad. Jag försöker hålla mig i "bakgrunden" så Lovisa rider honom.

Vi har haft en fin höst. Efter betesputs i slutet av sommaren blev återväxten så bra att hästarna klarat sig på betet tills nu. Härligt att bo i söder!

 

 17 oktober

Nu är tävlingssäsongen slut. 

Jag fick rida Pylh på Dackeritten, 50km. Hade Helen som groom - hon har hjälpt oss många gånger under årens lopp men nu var det flera år sen. Resten av familjen var funktionärer, vi har ju fortsatt att tävla för Växjö Distansryttarsällskap.Det var en fin ritt, Pylh gick mestadels i lugn galopp i låg form, jag hade "ingenting" i händerna. Det var bara när starten gått och han insåg att täten satte fart som han trodde att han skulle missa tävlingen och blev lite upprörd.Hade sällskap av två andra "tanter" från Skåne och vi var nöjda med tempot på 13,5 km/h. Många red fort och åkte ut - bana var hård efter det torra vädret under lång tid. Pylh har musklat fint i ländryggen och "rumpan" nu. Roligt när behandlingar och mycket jobb av hovslagare ger effekt. Nu ser vi fram mot nästa säsong - då ska jag tävla mycket mer!!!

Denna säsong var nästan lika bra som förra - 10 godkända ritter på 11 starter för familjen Kjellén

Qnatte är igång igen. Han har ett överben i karpaltunneln men vi hoppas att det inte ska störa honom. Senan var fin och han var helt ohalt vid återbesök.

Pyruvat rids varje vecka - nu har vi gått på skrittpromenad i byn och ägnar oss åt miljöträning och "dressyr" i paddocken förstås. Han ser så nöjd och stolt ut då han bär ryttare på ryggen!!

24 september

Nya tävlingar - Blandat resultat

Ny utflykt till Danmark, denna gång med Pylh till Hedelandsridtet. Resan blev dramatisk då det helt plötsligt stod en stor kronhjort med väldig hornkrona precis framför bilen på 90-vägen. Jag girade vänster och han gick åt höger - det handlade om centimetrar men vi undgick kollision.

Väl i Danmark kom morgondimman, första slingan gick delvis i töcken. Lovisa konstaterade att det gjorde ingenting att man red samma väg två gånger för första gången såg man ingenting. Pylh blev ensam ut andra slingan då sällskapet inte fick fortsätta. Det tyckte han blev lite tråkigt, dessutom var banan tung för honom eftersom det bestod av ridslingor preparerade med sand och flis som han "skyfflade framför sig med bakbenen". Två kilometer före mål kom två danska ekipage i fatt och det blev målspurt med tre hästar. Pylh var tvåa men vid prisutdelningen hade man bestämt att det blev två som fick andra pris och gav dem samma tid. 

Rökulla skulle bli säsongens höjdpunkt för Qaisa, äntligen skulle Lovisa få rida 12 mil. Det såg jättefint ut under två slingor i härligt väder och stora backar. Vid besiktningen i andra grind var Qaisa plötsligt jättehalt på ett bakben. Det hade inte synts något på banan och hon travade in så fint mot grinden.  Vid närmre kontroll såg vi att var hål på sulan och innanför fanns en stor hög små stenar! Det hade varit vassa stenar på banan och oturligt nog hade sulan skurits upp av någon av dessa. Med småstenar mellan sulan och strålen var det inte så konstigt att det gjorde ont! Det var ett snöpligt slut, men förhoppningsvis är hon snart helt återställd. Hon markerade bara en liten aning i går efter att skon lagts om med ny sula.

Det får bli ny 12-mil nästa år. Hon tar en nivå per år!!

I dag har Lovisa ridit Pyruvat med sadel. han skötte sig fint.

 

8 september

Danmarksritt:

Vi åkte till Fyn i styället för Billingeritten. Kunde starta från Röddinge på morgonen, vilket innebar 04.15. Jag, Lovisa och tapper pojkvän som nu hamnat i distansvärlden .Han kämpar på och hjälper till att läsa karta och hålla i hästen vid behov.

Efter lugna "kvalificeringsritter" tänkte vi att Qaisa skulle få gå lite fortare om det krävdes för att försöka vinna. Sträckan var sex mil. Första slingan startade mycket lugnt med handikappryttare i permobil i täten ut genom byn första kilometern. Sen red de en bit i samlad klunga, efter ett tag var det två ryttare som drog ifrån, Lovisa och ett danskt ekipage med en travare. Första slingar gick i strax över 15 km/h, det har varit Qaisas "marschfart". De var snabba i grinden, travaren gick ut en minut före och drog iväg snabbt för att få stopp vid en färist med träskiva över. Lovisa kom ifatt, hoppade snabbt av och lotsade dem över. Sen drog de iväg. Vi visste att det var inga möjligheter för målspurt,asfalt genom byn med två 90-graders svängar på slutet samt mycket trångt de sista meterna. Ingen lyckades rida från den andra under 25 kilometer på slingan, det var två starka hästar. Vi hade inte insett att "konkurrenten" var det ekipage som vann Simlångsrittens fem-mil i nästan 20 km/h, då hade vi kanske inte försökt. Qaisa kom först in efter sista svängen men tvekade ett ögonblick då hon blev trängd av andra hästen på insidan och förlorade segern med en noslängd.Sista slingan hade en snittfart på över 19 km/h. Besvikelse över förlorad seger byttes snabbt till oro att klara slutbesiktningen då Qaisa hade ett blödande sår på ballen trots skydd. Troligen skurit sig på vass kantsten vid asfalten. Vi satten hoven i kallt vatten och konstaterade att hon inte ömmade på såret, och som tur var inte visade något då hon travade upp. Fin andraplacering med STOR blåvit rosett.

Nu ser vi fram mot 120 km på Rökulla, första för både häst och ryttare.

Karpaltunnelsyndrom:

Då Qnatte inte blev helt bra, lite stel, varm och svullen efter fyra veckors konvalescens åkte vi till veterinär. Röntgen visade inflammation i karpaltunneln ovanför framknät. Syntes som en "bula" på benet, på båda sidor vilket gjorde att veterinären trodde att han gått omkull ( vi trodde att han fått en spark på utsidan). Kortisonbehandling och vila i hage två veckor. Återbesök visade att problemet kvarstod samt att djupa böjsenan var påverkad av inflammationen ( ultraljud). Ny kortisonbehandling och vila i hage fyra veckor. Sen ska beslut tas om ev. operation. Vi håller tummarna att vi slipper. Det ska tydligen vara en rutinoperation men alla operationer är ju riskabla.

Hovdalaritten:

Red 12 km med Erika på Perelka. Qaisa fick gå i stället för Qnatte. Perelka överraskade oss alla genom att vara lugn och avspänd och "pulsa" utan några problem. Härligt!!

 

14 augusti

Sommaren snart slut. Haft härliga veckor med semestrande barn och barnbarn här, bad i behaglig temperatur i Östersjön.

Vi har också fått ta farväl av mor under dessa veckor. Hon somnade in efter ett långt liv och en utsliten kropp. Sorgen och saknaden är stor.

På hästfronten har vi en skadad unghäst. Qnatte hittades halt med sårskada och svullnad ovanför vänster framknä. Blivit sparkad eller gått omkull? Fick stå inne ett par dar på metacam och släpptes sedan ut i mindre hage bredvid buskompisen. Han kunde inte låta bli att delta i race på sin sida staketet och visade hälta igen. Nu har han stått inne på ny metacam-kur. Efter 10 dagar går han nu i liten hage, fortfarande lite stel. Något muskelfäste / ligament som skadats?? Jag hade sett fram mot att rida "Pay and Race" på Hovdala om ett par veckor med honom men det ser inte så lovande ut. Man får starta 12 km med 4-åring.

Pylh har fått smärtlindring i ländryggen, får se om han kan börja ta för sig bättre bak och bygga muskler runt korset. han lyfter inte riktigt på bakhovarna ( sliter av tåkapporna). Allt backträning har inte gett önskad effekt.Veterinären hade teorin att han haft ont i ländryggen och därför inte byggt muskler. Nu tömkör jag honom i låg form i backarna en timme om dagen. Hoppas det ska ge effekt.

Vi fick avstå från DM Småland pga begravning. Åker till Danmark i stället.

25 juli

Qaisa klarade sin första stjärnritt på Simlångsritten.Väl godkänt med en hastighet på 15,5 km/h och tredje placering i klassen.Nu krävs det FEI-pass för att gå vidare i klasserna och den investeringen får vänta till nästa säsong. Vi rider regionala / nationella klasser resten av denna säsong.

Det var varmt och fuktigt, tuff bana med ca 430 m höjdskillnad på de två första slingorna och långa sträckor sand ( travträningsunderlag). Pulsade inte in lika snabbt som förra gången och vi fick lära oss att pulsen kan gå upp och ner innan den stabiliseras. Tidigare har den bara fortsatt nedåt då den väl börjat sjunka.

Vi var väl rustade för att kyla med mycket vatten och var två medhjälpare denna gång. Det underlättar. Erika red Miqua 50 km och vi kunde hjälpas åt att få ned pulsen ett par gånger. Det gällde bara att stona inte fick träffas då det var dags för besiktning! De blir så glada då de ser varandra även om det gått hela vintern sen sist.

 14 juli

Köpenhamnsritten avklarad.

Pylh var godkänd på 60 km. En liten felridning förstörde chansen till en bra  placering, men vi är nöjda att allt fungerade efter de problem vi haft med honom. Strålande solsken och mycket varmt.

Nu ser vi fram mot Simlångsritten nästa helg då vi hoppas att Qaisa ska klara av sin första FEI-ritt, 80 km.

 

Långtur med vattenträning.

Nu räcker det med regn! Lovisa kom ut i går eftermiddag för planerad långtur med Pylh och Qaisa. SMHI hade lovat att det skulle sluta regna vid tretiden. Det regnade alltmer, vi tog in hästarna så de skulle vara torra. Gick in och tog en fika, gick ut och sadlade ,återvände till stugvärmen men till slut bröt solen igenom och vid femtiden gav vi oss iväg. Fick en härlig tur.

Vi red ner till Snogeholmsområdet. Hittade vägen till Tockarpsbadet och fick använda en ganska lång stund med mycket övertalning innan hästarna gick ner i sjön. Då de väl traskat i kunde vi vada runt i det långgrunda vattnet en bra stund. Sen tog vi ett varv på ridslingan innan vi återvände hem. Det blev 32 km på 4,5 timmar!

 

 25 juni

Äntligen mera tid för hästträning och alla hästarna i gång. Pylh under uppträning, efter några dagars skritt travar vi och cantrar lugnt - efter LÅNG uppvärmning. I helgen var vi ute med alla tre hästarna samtidigt för första gången. Sommargäster i byn som är duktiga ryttare följer gärna med ut. Qnatte skrittade på i täten!

I helgen red jag 7,5 timmar på två dagar!

Vi har börjat med inridning av Pyruvat, den "coola fölungen" har nu blivit tre år. Lovisa tar glatt på sig uppgiften och redan andra gången hon satt på honom kunde vi promenera runt i hagen. Han har en härlig positiv inställning till alla nya saker.

Lovisa körde Qnatte ner i dalen med speedcart och jag red med på Qaisa. Det gick bra - han travade också, bar upp sig fint framför vagnen. Mötte bilar i de branta backarna, vägen är mycket smal och damen som körde bil tyckte att vi kunde backa tillbaka till korsningen, ca 200m!! Fick förklara för henne att hon fick backa tills det var möjligt för oss att köra åt sidan så hon kunde komma förbi.

 

3 juni

Sommar och snart sommarlov. Gräset växer, fullt jobb att trimma kanter, nässlor, skräppor och annat som pryder hagarna. Försöker ransonera betet lite - åtminstone till tävlingshästarna men det är svårt dessa veckor när det växer som värst. 

Efter Qaisas fina tävling på Göinge såg allt hoppfullt ut för säsongen men det blir alltid bakslag, det borde jag ju veta vid det här laget. Veckan efter när Lovisa skulle göra ett lite snabbare pass med Pylh inför en tävling i Danmark som vi anmält till fick han korsförlamning!! Efter viss dramatik lyckades pappa i familjen köra ut i skogen och få hem dem ( jag jobbade). Det blev snabb veterinärutryckning med dropp och diverse sprutor och efter en veckas boxvila med backontrack-täcke är han nu utsläppt i hagen igen. Proverna visade att han hade en infektion i kroppen så vi "hoppas" att det var en del av förklaringen. Kraftigt bete ( mycket stärkelse i gräset i mitten av maj) i kombination med vila och kanske lite kort uppvärmning av laddad häst...man funder ju mycket över hur vi gör för att undvika att det återkommer. ny provtagning efter två veckor visade att han behöver vila lite till.

Qnatte fortsätter att glädja oss. Nu rider jag ut honom själv i skritt och trav. Lovisa har galopperat honom också, det fungerar bra men vi har ju varit två då. Han och Lovisa var på milöjöträningskurs. Han imponerade på alla genom att vara modig och avslappnad.Brydde sig inte alls om paraplyer, pressenningar under och över honom, stora bollar, "bro" av järnplåt.....

I kväll har jag varit och löshoppat honom, fick lite hjälp så i kväll blev det "riktiga" hinder, mycket högre än jag vågat sätta upp och han hoppade jättefint.

 

21 april

Nu är det vår!! Förra helgen kunde vi fortfarande plumsa i halvmeterhöga snödrivor på sina ställen men nu är den borta och vårblommorna avlöser varandra i trädgården. Vi var på Vedemaritten i går. Pylh och Lovisa genomförde 50 km tävling med 15,3 km/h. Pylh gick fint, galopperade lugnt större delen av sträckan och bar upp sig bra. En incident då hästen bredvid blev rädd och hoppade åt sidan resulterade i att båda ryttarna hamnade i diket. Hästarna skadade sig inte och Lovisa kom undan med ett mindre blåmärke. Nu är det bara att ladda för Göingeritten då Qaisa ska gå 8 mil igen. I dag har jag varit ute och skrittat ett par timmar i solen med Qnatte och hade sällskap av en granne som red Qaisa. Härligt! I morgon åker vi och löshoppar unghästarna igen,det är tillfälle varannan måndag kväll i ett ridhus i närheten. Nu börjar de förstå vad det handlar om, även om de måste kolla speglar, stolar, blommor och människor mellan varven!

24 mars

Qaisa har genomfört godkänd 80km tävling på Medeltidsritten. Äntligen gick det bra, blev placerad dessutom. All backträning har gjort henne stark. Hon blev lite för het första slingan, tyckte det gick för sakta och när Lovisa försökte bromsa henne i klungan blev hon mest arg och oregerlig. Efter ca 2 mil gick hon själv och det fungerade mycket bättre. Hon pulsade in på 32, 48, 48 efter 2-4 min ( den tid det tog att ta av all utrustning och gå in i veterinärgrinden).Det var en kall strålande vårvinterdag med is / snö-underlag. Här är fortfarande vinter med en massa snö. Vi hade snöstorm förra veckan och det fortsatte att snöa flera dar.

Viltsafari i Fyledalen

Börjar med att berätta att barnbarnet anlände på lovet. En rejäl kille på 3750g och 53cm. Vi var i Köpenhamn och inspekterade och hade naturligtvis med present till lilla storasyster snart två år. Åter till rubriken.Våra ridturer i Fyledalen erbjuder mycket natur-upplevelser. Man kommer ju så mycket närmre de vilda djuren när man sitter till häst. Flockar med kronhjort / dovhjort / rådjur ser vi nästan varje gång. Vildsvinen lite mera sällan men det händer ibland också, spåren av dem ser vi förstås hela tiden. Hararna är riktigt stora i Skåne, det finns en och annan räv också.Vargen har vi sluppit att träffa på även om han varit i närheten. I luften över oss cirklar gladorna och ibland även örnen. Fasanerna springer mest omkring på marken och denna årstiden plockar de gärna det som småfåglarna spillt från fågelbordet. Hästarna är ganska oberörda, de vänjer sig. Fast snart blir det lite mer skutt, när snö och is försvinner kommer det andfåglar i alla dammar och vattensamlingar. De har en förmåga att flyga upp när jag och Qaisa kommer galopperande och det brukar bli snabb reaktion så jag hänger på trekvart i sadeln. Hoppas att hon kan vänja sig vid det också ( fåglarna alltså) och att jag sitter kvar. Bara tre veckor till första tävlingen, anmälan är gjord. Nu håller vi tummarna för att Qaisa äntligen ska få godkänd 8-mil och fortsätta att kvalificera sig.

Vinterträning

Mera snö i Fyledalen. Jag är mycket glad över min hovslagare och den vinter-skoning han rekommenderade. Lagom till första snön kom i månadsskiftet nov/dec fick Pylh och Qaisa hela sulor och vinter-travskor med flera fasta broddar. Det har fungerat jättebra i nysnö / blötsnö / is.... Bra fäste både på vägarna och i hagen och inga klampar. Skorna är omlagda en gång. Nu laddar vi för första tävlingen i mars (Qaisa) och gör långa turer på helgen. Jag och Lovisa har varit ute i dag, 24 km på tre timmar och ca 300m upp och ner enligt GPS. Vi skrittar mycket och galopperar uppför backarna och de partier där det är plant längs dalen. Hästarna har börjat fälla denna vecka så nu får de b-vitamin. Hämtat en ny pall halmpellets och en bal hösilage - bäst att passa på innan nästa snöväder som är på gång i början av veckan. Nu har jag sportlov - härligt!! Dags för nästa barnbarn ( nummer 8 !). Alltid lite oro tills det är över och man vet att allt gått bra.

Minnen och Drömmar !!

Det är i dagarna 20 år sedan jag köpte Yosemite. Denna fantastiska bruna valack med bläs. Han var då fyra år och knappt ridbar. Vi hade honom i 14 år - han tävlade 13 säsonger och har officiellt mer än 3000 tävlingskilometer (då räknades inte 50km). Fortfarande är han med bland " topp 20"  på kilometerlistan.

Lillflickan i familjen var då 2,5 år. 

Nu har jag en ny brun fyraårig valack, El Qatar, med bläs ( och fyra vita ben), mycket större och mycket lugnare. Egen uppfödning. Redan väl ridbar.

Flickan har nu gedigen hästutbildning och har gjort ett bra jobb att rida in och köra in honom.

Första målet är att "Qnatte" ska bli väl utbildad och tränas för unghästfinalerna.

Han tränas för instruktör i "akademisk ridning" för att lära sig att bära upp sig och bli mjuk ock smidig. Han rids på kortare skogsturer i backarna i Fyledalen. Han går gärna i täten och har fin framåtbjudning.

Nu drömmer vi förstås om att få fram en ny elit-häst. Vi har försökt få fram flera hästar efter "Yosse" och lärt oss att det inte är så enkelt. Vi har i alla fall haft mycket roligt under tiden och det hoppas vi få framöver också.

 

Januari 2013

Nytt år med nya möjligheter. Nu är träningen i gång för tävlingssäsongen som planeras starta 23 mars!

Pylh har fått "ny sadel", han har ju haft en "Arabian Solstice" i många år men vi  har nu konstaterat att han behöver en sadel med mera svängd bom. Turligt nog hittade vi ganska snabbt en dressyrsadel (Frank Baines Omni 18") som låg bra och som dessutom är fantastisk skön att rida i.

Det allra bästa var att Arabian sadeln passade Qnatte direkt. jag hade trott att jag skulle få lägga undan den ett par år i väntan på att den "lille" skulle växa i den. Han är nu 157 cm !! Vi kunde också konstatera att Qaisas sadel redan var för trång för honom. Hur ska han se ut när han blir "stor".

Han får nu följa med på ridturer i backarna, 5-10 km i mycket kuperad terräng. Mest skritt. Han har ett härligt steg och god framåtbjudning, är dessutom inte rädd för någonting. Härlig inställning! Han kördes för vagn några gånger innan vintern kom och det kommer Lovisa att fortsätta med till våren. I dag fick han också ett dressyrpass där Lovisa för första gången tränade galoppfattningar.

Pylh och Qaisa fick en tur på 2 mil, då hade vi 200 meter höjdskillnad på banan - härligt med Fyledalens branter. Vi tränar nu galopp i backarna i lugnt tempo och låg form. Just nu är det fruset och lagom mycket snö .

Jag har nu nytt jobb, kemilärare på Bollerups naturbruksgymnasium. Massor med hästar på jobbet !!